A trió 2016 óta örvendezteti a hallgatóságot improvizatív zenéjével, amelyben több műfaj, leginkább a jazz, a progresszió, az ambient és az indie keveredik. A jazz szabadságát elektronikus hangképekkel ötvözik, ars poeticájuk az emberi érzelmek komplexitására fókuszál. 

Aki egy kicsit is nyitott szemmel figyeli a feltörekvő zenei palettát hazánkban, annak már biztos ismerősen csenghetnek a srácok nevei, hiszen mindhármuknak van saját formációja. Szabó Dániel Ferenc (dob) a Mörkből, Csizmás András (basszus hangszerek, elektronika) a Freakin’ Disco-ból, Bécsy Bence (gitár, elektronika) pedig a Jónás Vera Experiment-ből és a BSWből lehet ismerős. 

Elképzeléseik határozottak a 2020-as évre nézve: céljuk egy nagylemez felvétele, amely megjelenését őszre jósolják. Ennek előfutáraként debütál most legújabb daluk, az Over the Village. A dal hasonló tartalommal bír, mint a zenekar többi szerzeménye: a kiindulási helyzet az a vékony réteg, ahol az ember felségterülete határos a tudattalan természettel. Innen bontakozik ki a cselekmény, mely sűrű és gyors váltásokkal, rohanás-szerűen visz minket egyre távolabb az uniformizált létformától. 

„Ez nem megfutamodás. Ez inkább a társadalmi kötöttségekből való kiszakadás élménye, a tudatalatti irányába.” – így nyilatkozott a dalról Bécsy Bence, aki a trió létrejöttéért is felelős. 

A live session videó nemcsak zeneiségét, hanem képi világát tekintve is jellegzetes élményt nyújt. Különböző szemszögek és színek hatnak a nézőre. Egy történet és kép arról, hogy az ember visszatalál lényegi önmagához. 

A shinterz. legújabb dala legközelebb élőben február 7-én lesz hallható, a Jazz Showcase keretein belül, melyet idén tizenharmadik alkalommal rendeznek meg Budapesten, a Müpában.

Kiemelt kép: Karmatik Photography