Közel másfél éve készítettünk először interjút a Kétszemközt zenekarral, akik akkor kislemezüket jelentették meg Esőt mond címmel. Mostanra a néhány változáson átesett zenekar a friss, Tuti gimi című számukkal és a hozzá elkészített első videóklipjükkel indította be az áprilist. A sors fintora, hogy a jelen eseményeit megélve kvázi kétszemközt csináltam az interjút, hiszen nem egyszerű megteremteni a hagyományos beszélgetés feltételeit. Hallgassátok, nézzétek a klipet!

Majdnem másfél éve beszélgettünk utoljára. Akkor az utolsó kérdésem az volt, hogy eddig hány koncertetek volt. Most ezzel a kérdéssel szeretnék indítani. Merre jártatok azóta?

Bazsó: A tavalyi évünkben igyekeztem minél több helyszínen bemutatni a zenekarunkat, a koncerteket az ország különböző pontjain szerveztem és ezáltal remek kooperációs készségre és remélhetőleg hosszú távú együttműködésre találtam Szegeden, Mosonmagyaróváron, Békéscsabán, Orosházán, Kapuváron. Jártunk Sárváron, Sopronban és Budapesten is, a legutóbbi koncertünket pedig az előző interjúnk helyszínén, a Kozi Drink Bárban adtuk Győrben.

Történt bármi meghatározó változás a zenekaron belül az elmúlt időszakban?

Bazsó: Igen, történt. Két pozícióban is tagváltásra került sor. A doboknál azóta Udvardi Gábor, a basszusgitáron pedig Szabó Bálint Gábor játszanak. Nagyon gyorsan, könnyedén belerázódtak a „kétszemköztös” – ha szabad így mondanom – stílusba mind emberileg, mind zeneileg. Kiváló zenésztársak.

A szövegíráson, komponáláson, koncertszervezésen túl a videóklipeket is ti magatok forgatjátok és vágjátok. Mik a tapasztalatok a videoklipforgatásról, mit tanultatok belőle? 

Bálint: Igen, ezt a videót magunk készítettük, a képi anyag nagy részét Bugyi Attila természetfotós barátunk rögzítette, a vágási munkákat pedig én végeztem el. Először egy rajzolt klipet képzeltünk el, a grafikákat a dalra Schreider Rebeka készítette, ezúton is üdvözöljük. Később jött ez a vetítős ötlet, basszeros Győzink szerzett vásznat és projektorokat, a helyszín pedig a győri próbaterem komplexum Abeton koncertterme volt.

Tapasztalatot szereztünk bőven, így ha holnap újraforgatnánk, rengeteg mindent máshogy szerveznék, de úgy gondolom első nekirugaszkodásra elfogadható lett az eredmény. A cél az volt, hogy a képi világ elkapjon egy hangulatot a dalból, hogy egy sablon imidzsklipen túl hozzátegyen valamit, és úgy gondolom, ez sikerült.

Szerintetek mennyivel tesz többet egy zenekarhoz az, ha a számukhoz klipet készítenek? Több számhoz is szeretnétek majd vizuális anyagot?

Bálint: Tervben van klip több dalra is az új lemezről. Úgy gondolom, sokat tesz hozzá egy dal művészi értékéhez egy jól eltalált videóklip, ami kellőképpen összhangban van a dallal. Én egy támaszként képzelem el a jó klipet, ami elég látványos vagy érdekes, hogy az érdeklődést fenntartsa, de mégsem olyan erős, hogy a zenéről teljesen elvegye a figyelmet.

A képi világ mellett a zene nagyon ütősre sikerült. Kicsivel több, mint négyperces a produktum, de két percnél – számomra legalábbis – az a fordulat, ahogyan minden hang és hangszer összecseng, mindent vitt. Végig tudatosan építettétek fel így, vagy „csak jött”?

Bazsó: Ennek a dalnak harmóniáit Bálint hozta egy próbára még az előző felálláskor. A dalok általában vagy az ő, vagy az én zenei ötleteimből indulnak, de a végeredmény mindig a csapatmunka érdeme. Így történt ezzel a dallal is: megszületett, az előző felállás elkísérte az általános iskoláig és a jelenlegi felállás adott diplomát a kezébe – és kurva jó.

„A szép is fájhat úgy, ahogyan a fájdalom szép” – a kedvenc sorom a számból. Szövegírásos szerepkörben most is Bálint alkotott vagy esetleg közösen?

Bálint: Én voltam az elkövető ismét, valószínű ez önzés, de nehezen adom ki a kezemből a szövegírást. Sokat jelent számomra, igazából ezért kezdtem el anno zenélni is, hamarabb írtam, mint hogy gitár lett volna a kezemben.

Forrás: Bella Dóra

A dal második felében a szóló nagyon jól el van találva. Ezt a szöveg ihlette vagy már megvolt, csak beépítettétek?

Bazsó: Köszönjük szépen az elismerést. A szólókat általában hamar ki szoktam dolgozni, nagyon sok időt fordítok eleve a hangszeremen történő gyakorlással, pláne, mikor egy új dal születésénél vagyunk éppen.

Tuti gimi. Ez az új szám címe, és akarva akaratlanul beugrik róla a 2000-es években kezdődött amerikai sorozat címe is, ez szándékos? Honnan jött a cím, mit lehet tudni róla?

Bálint: Valóban a sorozathoz köthető. Mikor először bevittem a próbaterembe a dalt, akkor a srácok felröhögtek, hogy olyan, mint egy gimis sorozat háttérzenéje. Aztán ráragadt ez a név, ráadásul vannak sorai, amiket tényleg gimis koromban írtam, például az első versszak.

Az új dal után mikor várható esetleg új lemez? Van már lemezcím vagy készülő dalok?

Bálint: Igazából már kész van a komplett lemez, a megjelenés időpontja még nem fix, mivel tényleg szeretnénk még legalább egy klipet forgatni előtte. De azt biztosan állítható, hogy ősszel lemezbemutató koncertek lesznek és már a koncertek előtt minden dal nyilvánossá válik.

Hogy érzitek magatokat, ami a fejlődést illeti, mondjuk a legutóbbi találkozásunk óta?

Bazsó: Nos, így utólag visszanézve a már említett tagcserék és a közös utazások, a sok együtt töltött idő próbatermen kívül és belül csakis a javunkra váltak. Zenei és emberi kapcsolatainkat tekintve egyaránt. Zeneileg úgy gondolom egyértelmű, egyedi és konkrét stílust tudunk képviselni.

Reflektálva a jelen eseményeire, nem könnyű napokat élünk. Van valami, amivel erősítitek egymást?

Bazsó: Napi szinten tartjuk a kapcsolatot telefonjainkon, elképzelni sem tudnánk egy napot úgy, hogy ne beszélnénk. Sok tervünk van, több ötlet van most születőben új dalokat illetőleg is, ezekkel a célokkal igyekszünk otthon maradva segíteni egymást ezekben az időkben.

Kiemelt kép: Bella Dóra