Január 23-án hetedik évadát kezdte meg a Bájoló-sorozat a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárban, melynek vendégei ezúttal Kóbor Zsóka és Polgár Patrik voltak. Az akusztikus duóval hagyományosan Boros Ferenc beszélgetett.

Kóbor Zsóka és Polgár Patrik duója 2018-ban alakult meg, ám korábban is zenéltek együtt. Az akusztikus, alternatív-popot játszó formációban Kóbor Zsóka az egyedi hangszínnel megáldott énekesnő, míg Polgár Patrik a gitáros-dalszerző: kettejük örömzenéjének különleges hangzásvilága teszi őket egyedivé a magyar zenei piacon. A Petőfi Rádió rendszeresen játssza a dalaikat, a Valamiért című szerzeményük pedig A Dal 2020 legjobb 30 produkciója közé is bekerült.

A fiatalok ugyan csak két éve alkotnak jelenlegi formában akusztikus duót, de ismeretségük hosszabb időre nyúlik vissza. Közös munkájuk 2014-ben vette kezdetét, miután Zsóka feltűnt egy szentgotthárdi tehetségkutatóban; Patrik a lány produkcióját hallva egyből tudta, hogy az általa írt dalokhoz Zsóka hangja remekül passzolna. Ő maga így emlékszik erre vissza: „Megbeszéltünk egy találkozót. Egy nagyon szép nyári nap volt; a Várkert egyik padjára leültünk, és a »fantasztikus« hangommal eldudorásztam a dalokat”. Elárulta azt is, hogy ez hatalmas stressz volt számára, mert nem igazán szeret énekelni, és nem tartja benne magát tehetségesnek, de vokáltudását idén igyekszik fejleszteni. Mivel a dalok elnyerték Zsóka tetszését, kezdetét is vehette a közös munka – még egy zenekart is alapítottak, ami úgy egy-másfél évig működött. Noha ezalatt több mint 30 fellépésük volt, feloszlásuk után mégis úgy gondolták, szüneteltetik a közös munkát. Közel két év után azonban mégis elhatározták, hogy duó formában alakulnak újjá.

Fotó: Lutor Katalin

Mivel igyekeznek új, egyedi hangzásvilág megteremtésére, nagy merítéseik egyetlen formációtól sincsenek. Példaképeik persze vannak: közös például a 30Y és a Hiperkarma, de Zsóka nagyon kedveli az Elefántot és az Esti Kornélt is.

Magát a dalszerzési folyamatot illetően Patrik elmesélte, hogy „Zsóka benne él a fejében”: a születő dalokat az ő hangján hallja lelki füleivel, ezért pontosan tudja, min kellene változtatnia ahhoz, hogy minél inkább passzoljon hozzá. Hozzáfűzte azt is, hogy bár dolgozott több énekessel is korábban, ilyet még nem tapasztalt. Miután megszületik egy ötlet, megmutatja Zsókának is, és a véleménye alapján megtartják vagy éppen elvetik. A szövegek ötletei elsősorban utazások során születnek Patriknál, amikor akár komplett dalszövegeket is képes egy ültő helyében lejegyezni, és szerencsére a lány is mindig nagyon jól tud azonosulni ezekkel. Apropó azonosulás: Zsóka jobban szereti a líraibb dalokat, úgy érzi, ezek közelebb állnak hozzá, így nem véletlen, hogy dalaik többségében emberi pillanatok, élettörténetek jelennek meg kicsit melankolikusabb hangulatban. Időről időre azonban feldolgozásokkal is színesítik a repertoárjukat. Ezek kiválasztásánál fontos szempont, hogy Zsóka hangjához megfelelőek legyenek, de ha valami mindkettőjüknek tetszik, azt egyszerűen meg is valósítják.

Annak ellenére, hogy fiatal duóról van szó, nagyon sokféle rendezvényen játszottak eddig. Patrik elmondta, hogy klasszikus koncertek mellett vállalnak „vendéglátózást”, városnapokat, vagy akár céges bulikat is – például idén már második alkalommal léptek fel egy kőműves cég buliján. Ezek mellett nagy fesztiválokon – Strand, Ördögkatlan, Alterába, Fishing on Orfű – is megmutathatták tehetségüket. Szerencsére biztosítanak lehetőséget akusztikus formációknak is – erről pedig már Zsóka beszélt, aki hozzáfűzte: meglepően sokan szoktak lenni ezeken az alkalmakon, ahol rendkívül hálás közönség jön össze. Az utóbbi időben a Petőfi TV és Petőfi Rádió is felfigyelt rájuk, játsza a dalaikat.

Fotó: Lutor Katalin

Ugyanakkor eddigi legnagyobb sikerük A Dal 2020, ahova benevezett Valamiért című dalukat széles műfaji skálán mozgó 559 dal közül választották ki; a legjobb 30 pályázó bekerült a televíziós műsorsorozatba. „Az esélytelenek nyugalmával pályáztunk” – mondta Zsóka, majd hozzátette: nagyon sokáig semmilyen információt nem kaptak az elbírálással kapcsolatban. Mint utólag kiderült, azért, mert elfelejtették őket értesíteni. „Egy hétfő délután felhívtak minket, hogy akkor megyünk-e kedden, mi meg néztünk, hogy hova? Kiderült, hogy elfelejtették kiküldeni nekünk az értesítő emailt, hogy jelenésünk van a sajtótájékoztatón” – emlékezett vissza Zsóka. Tehát a duó csak ott, a helyszínen szembesült azzal, hogy bekerült a legjobbak közé.

Hogy mit hoz a jövő, azt természetesen még ők sem sejtik, de azt elárulták, gondolkoznak azon, hogy kibővítenék a duójukat egy teljes zenekari formációvá, hiszen más lehetőségek adatnának meg nekik abban a felállásban, arról nem is beszélve, hogy a zenéjük is változatosabbá válhatna. Bár nagyon szeretnek duóként is együtt dolgozni, a tavalyi felsőszölnöki évzáró koncertjükön már egy helyi gyerekekből álló kiskórus, és más hangszerek is színesítették a fellépésüket. Mivel ennek jó visszhangja volt, meggyőződhettek arról, hogy tényleg érdemes lehet zenekarban gondolkodniuk, amihez várják lelkes zenészek jelentkezését.

Egyelőre azonban nem napirendi pont náluk a zenekarrá bővülés, hiszen sűrű időszak vár most rájuk: az akusztik felvétel mellett ruhapróbák, próbák és persze a lelki felkészülés is feladatuk lesz, a fotózáson, a televíziós kisfilmforgatáson pedig már túl vannak. „A mai napig nem sikerült felfognunk, mi zajlik körülöttünk” – mondta Zsóka.

A rendezvény során felcsendültek a duó saját dallamai mellett feldolgozások is; ezekről különféle kulisszatitkokat árultak el az érdeklődők kedvéért – egyebek mellett azt, hogy A Dalba is beválasztott Valamiért című videóklip forgatása során a fiatal lány 2-3 órát kellett hogy egy fürdőkád vizében töltsön el néhány jelenet felvételéhez.

A duó, noha csak két éve alakult, számos helyen megfordult már, a Petőfi Rádiótól kezdve a különböző koncerteken át egészen A Dalig – az utóbbi hatalmas előrelépést jelent számukra, és nagy valószínűséggel az elért helyezéstől függetlenül számtalan új ajtót fog megnyitni előttük, és akár egy – sokak által már most várt – album megszületését is magával hozhatja majd.


Lutor Katalin galériája