Az idén második évben megrendezett Kerekdomb Fesztiválnak a helyi borkultúra a lelke: az irodalmi, zenés események hátterében ott magaslanak a vidék hegyei, a fesztivál helyszínei között járva tucatjával botlik a látogató borospincékbe. Mohos Máté élménybeszámolóját olvashatjátok a fesztivál első napjáról Horváth Franciska képeivel fűszerezve:

“Az evés az alibi, az ivás a tett” – mondja Dragomán György a tállyai Kerekdomb Fesztivál egyik első programjában. A háta mögött húzódó borospolc nyomatékot ad a szavainak. Az írásába gasztronómiai elemeket is gyakorta beleszövő szerző felolvasással adja meg az alibit: legújabb, Máglya című regényéből hallgat meg egy nosztalgiával fűszerezett, a szerző fiatalkorából merítő részletet a még kis számban megjelent nagyérdemű. Az otthoni közös sütés-főzés élményét felelevenítő részlet majdnemhogy magában jól lakat: itt az idő egy kis borra.

Szabó T. Anna és Dragomán György. Fotó: Horváth Franciska

Nem kell messze menni: itt vagyunk az Oroszlános Borhotel pincéjében, ahol szép számmal akadnak a Tokaji Borvidékre olyannyira jellemző fehér nedűk. Az idén második évben megrendezett Kerekdomb Fesztiválnak a helyi borkultúra a lelke: az irodalmi, zenés események hátterében ott magaslanak a vidék hegyei, a fesztivál helyszínei között járva tucatjával botlik a látogató borospincékbe.

Fotó: Horváth Franciska

Az idő, sajnos lehetne jobb, az érdeklődés pedig magasabb. A vonatról leszállva egy kihalt, szitáló esőben ázó faluba érkezünk. A fesztivál hat, elszórt helyszíne között tévelyegve az az érzésem támad, hogy Tállyán jelenleg tényleg több borfajta, mint emberi lény van jelen, és amíg késő délután igazán beindulnak a programok, azt hiszem, hogy a napi beszámolóm leginkább egy Bergman-film forgatókönyvéhez fog hasonlítani, és hogy a településen könnyebb egzisztenciális válságba, mint egy jó mulatságba keveredni.

Aztán hál’isten tévedek. Az eső eláll, Dragomán György és Szabó T. Anna beszélgetése után pedig a JaMese koncertje építi tovább a hangulatot, az Antonia Vai Band, valamint a Garda-Benkő Duó pedig már a nagyszínpadhoz is kisebb fesztiválhoz méltó embertömeget csábítanak. A festői szépségű Maillot-kastélynál pedig ezalatt Kaláka-koncert, valamint gyerekfoglalkozások várják a családosokat: a falu éledezik.

Fotó: Horváth Franciska

Az estet Szabó Balázs Bandája zárja a nagyszínpadon. Az énekeshez, aki amúgy köztudottan inkább sörbarát, inkább állnak közel ezek a kisebb, családiasabb koncertek, mint a nagyobb fesztiválok zsivaja, így az itteni műsor is meghittre, élvezetesre sikerül. A fesztivál végre igazán megindult, és hacsak az eső el nem mossa, ezután is meg fogja érni odafigyelni a programokra, valamint sorba látogatni a pincéket.

forrás: vaskarika