A Bartók Terem adott otthont a Szombathelyi Erkel Kórus (karnagy: Király Katalin) által szombaton megtartott IX. Nemzetközi Kórusfesztiválnak, ahol a vendéglátó kóruson kívül a Chorvereinigung Soligen Ohligs (Solingeni Kórusegyesület, karnagy: Willi Winkler) és az Oladi Szentháromság Vegyeskar (karnagy: Darvas Zsolt) adott nagy sikerű koncertet.

Fotó: Gombás Mónika

A Solingen járási énekegyesület 1946-ban alakult Sängervereinigung Groß Solingen néven. Az első évben a 64 tagkórusnak 3900 tagja volt. Ma 20 kórus van közel 1000 fős taglétszámban, közöttük a legrégebbi az 1801-ben alapított „Die Bergischen” férfikórus és a „Sängerjugend Solingen” díjnyertes gyerek és ifjúsági kórus. Solingennek napjainkban 163.000 lakosa van. A kórus különböző felállásban bejárta a világ számos országát. Szombathelyen először 1983-ban jártak, az Erkel Kórussal azóta alakult ki a baráti kapcsolat. Az eltelt több mint 30 év alatt mindkét kórus elvesztette jó néhány dalos társát, de sokaknak sikerült ismét összetalálkozniuk a régi barátok közül.

A Kórustalálkozón a kórusok fél-fél órás koncertjének zárásaként a több mint 100 énekes együtt lépett a színpadra és közösen énekelték el Willi Winkler vezényletével, Ursula Drießen zongorakíséretével Vangelis, 1492 a Paradicsom meghódítása, és Leonard Cohen, Hallelujah című világsikerű dalát. Ráadásként Király Katalin vezényletével csendült fel ugyancsak az egyesített kórus előadásában az Ír áldás című dal.

Fotó: Gombás Mónika

A koncertet zenés-táncos baráti találkozó követte, ahol felléptek a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Művészeti Iskola Szabó-legényei, és Molnár Bence a Fölszállott a páva 2016 évi különdíjas táncos legénykéje, majd pedig az Erkel Kórus rögtönzött mazsorett formációja adott oldott hangulatot az estének.

A találkozón újabb barátságok szövődtek a régiek mellett, az Erkel Kórus meghívást kapott Solingenbe egy jövőbeni koncertkörútra.