Egy forró nyári napon, 2018. július 28-án került megrendezésre a II. GotthArt fesztivál, a szentgotthárdi Alpokalja Motel és Kemping területén. A múlt évben debütáló program sikere után nem volt kérdéses a folytatás.

A fesztivál ötlete két személyen alapszik, Pukhely Péteren (ő egyébként a mostani rendezvény fő szervezője is) és Szukics Kálmán Zsolton, aki sajnos a következő évi folytatást már nem érhette meg. Emiatt is fontossá vált a színvonal és a családias hangulat megtartása, egyfajta tisztelgés a zenekar és a barátok részéről. A nap közepére egy rövid megemlékezés is beékelődött, ami csak fokozta a meghitt hangulatot.

A programsorozat fő célja az amatőr zenekarok felfuttatása, népszerűsítése, emellett természetesen a szórakoztatás és az azonos érdeklődésű emberek összefogása. Jelentős pozitívum, hogy az esemény ingyenes, amit a helyi támogatók tettek lehetővé, akik segítségét a további években is szívesen fogadják minden felajánlással együtt. Ebből adódik, hogy a rendezvényt a további években is szeretnék megszervezni, jövő évi tervek közt szerepel például, hogy motoros találkozóval szeretnék egybekötni. Ezt indokolja az érdeklődők számának fokozatos emelkedése is, első alkalommal 250-300 fő, idén, a második alkalommal 400 körüli volt a megjelenők száma.

A helyszínt az Alpokalja Motel és Kemping adta, ami nagyon jó választás volt, mivel a fenyőkkel szegélyezett árnyékos terület a meleg napot is elviselhetőbbé tette, bár a helyi vendéglátó egység kitelepülése és hideg söre is hozzájárult a komfortérzethez. Fontos volt továbbá a családbarát környezet, mivel a zenekarok és a környékbeliek is gyermekeikkel érkeztek, akik igazán jól szórakoztak.

Fotó: Herczeg Ákos

A fesztivál lelkét mégis a rock’n roll szeretete adta, ami minden megjelenővel erősödött. A nap folyamán hat, jobbnál jobb zenekart sikerült színpadra hozni, mindezt úgy, hogy a tervezett időt is tartották.

Elsőként délután négy órakor a Húrfúzió nevű ifjú zenekart hallhattuk, akik fiatal koruk és dobosuk hiánya ellenére mindent beleadtak a koncert sikerébe. Feldolgozásokkal mutatták be tehetségüket,  és a jól ismert dalokkal meg is alapozták a jó alaphangulatot. A későbbiekben biztosan hallhatunk még a zenekarról, mivel tehetségük és a zene iránti szeretetük elragadó.

Kis idő elteltével elérkezett az ideje a második zenekarnak, a Hendikeppet hallgathattuk meg. Az erőteljes blues hangzás nosztalgikus érzetet keltett, a varázst mégis az hozta el, ahogy láttuk a fiatal és az idősebb generáció keveredését, amit a zene iránti elköteleződés tart megbonthatatlan egységbe. A feldolgozások, élet inspirálta szövegek átjárták az andalgó megjelenteket, megszépítették a délutánt.

Ahogy közeledett az este, annál erőteljesebb hangzások kaptak teret, az Eviliton Rockband színpadra hozta az igazi rock’n roll nagyjait. Teljes beleélésük, emlékezetes előadásmódjuk átmozgatta az egyre növekvő számú közönséget, ezzel a hangulat is folyamatosan emelkedett.

A rendezvénysorozat felénél csapott a húrok közé az AC/DP. Nem meglepő módon AC/DC feldolgozásokkal indították be igazán a táncot és a hamisítatlan koncerthangulatot. Az ismert dalokat énekelve csoportosultak egyre inkább a színpad elé a szórakozni vágyók. Ami azt eredményezte, hogy a koncert vége felé mindenkinek megjött a hangja, és biztatta a színpadon lévőket.

Tíz óra körül a szervező banda is teret kapott zenei világának bemutatására. Médincsálna néven mutatták be nagyrészt saját számaikat teljes odaadással, erőteljes zeneiséggel élve. A zenekar minden tagja kihozta magából a maximumot az egész napos helytállást követően, a családias baráti atmoszférát a legmagasabb szintre emelve.

Az esemény zárásaként a Save asst hallhattuk feldolgozásaikkal. A korábbiakban már kifáradt tömeg maradék energiáját is előszedték a pörgős, szeretett, fülekben régóta csengő dalok. A jól összeérett banda előhozta magából minden és mindenki kedvencét, amivel sikerrel zárta az éjszakát.

Az emelkedett hangulatú közönség többet kapott mint várt, mivel a remekül összeválogatott dalok és zenekarok bearanyozták a szép holdfényes estét. Jól mulatott mindenki kortól függetlenül, új barátságok alakultak, régiek elevenedtek fel, ezzel az esemény is elértve célját. Aki most kihagyta ne csüggedjen, hiszen a sorozat nem ér véget, jövőre újra várja a rock’n roll kedvelőit!


Herczeg Ákos galériája