Ma a stoner rock egyik legfontosabb képviselője, a Queens of the Stone Age (QOTSA) talán legkevésbé stoneres, de annál jelentősebb albumát ajánljuk.

A zenekar 1996-ban, a Kyuss felbomlása után alakult. A volt Kyuss-tag, a QOTSA frontembere, az akkor még csak huszonéves Josh Homme megtartotta a jól bevált receptet: előző zenekarának stílusához hasonlóan a QOTSA első albuma is tele volt nyers, kemény hangzású, de pszichedelikus számokkal. Az ezt követő albumokon aztán a banda folyamatos változáson esett át, melyet leginkább a 2000-2010-ig kiadott négy albumukon lehet tetten érni.

A 2007-ben kiadott Era Vulgaris után hat évig nem jelentkeztek új lemezzel, majd 2013-ban jelent meg a …Like Clockwork.

Ez a felvétel sokkal sötétebb, egyúttal szebb is mint az előtte kiadott albumaik. A rock’n’roll, drogozás témaköréről sokszor váratlanul erősen eltolódik a hangsúly a halál, elmúlás, depresszió témakörére – például a melankolikus, szépen megszerkesztett The Vampyre of Time and Memoryben.

Ne gondoljuk azonban, hogy a nagy depresszió közepette Josh Hommék teljesen elfejetették, hogyan kell zúzni és bulizni. A szakítás utáni, tengerparton iszogatós búfelejtő, az I Sat by the Ocean, a karcos-darabos Smooth Sailing, valamint a napot istenítő zúzda, a My God is the Sun jól kiegyensúlyozzák a mélyebb hangvételű dalokat.

Az album csúcspontjaként értelmezhető hatperces I Appear Missingben Josh Homme metaforákban meséli el egy, az album hangulatát meghatározó élményét. A frontember elmondása szerint 2010 körül – tisztázatlan körülmények között – meghalt, majd pár perccel később újraélesztették. Az énekes nem tudta feldolgozni az élményt, az azt követő három hónapig ágyban volt, és képtelen volt emberekkel érintkezni. Ez az élmény az egész albumot meghatározza, azonban leginkább ebben a számban érhető tetten. A track felépítésében bonyolult, kigondolt és szépen építkező – jól megágyaz az albumot záró tizedik, egyben címadó dalnak.

A lemezt kifejezetten nem ajánlom vezetéshez, főzéshez, bármit csináláshoz, azonban melegen ajánlom nyugodt környezetben meghallgatva, semmit csináláshoz.

Kiemelt kép: imgur.com