Nincs olyan ember, aki ne ismerné az idei Sziget Fesztivál headlinerjét, a vörös hajáról és a lehengerlően romantikus dalairól híres, háromszoros Grammy-díjas Ed Sheerant. Amit sokan nem tudnak, hogy ez az egyszerű, egy szál gitárral turnézó srác, akinek az albumborítói lassan egy teljes matematikai egyenletet formáznak, sokkal több, mint a Thinking Out Loud, a Perfect, vagy a Shape of You énekese.

Bár a 2017-ben megjelent, jellegzetesen kék borítójú Divide le sem tagadhatná, hogy ki az előadója, mégis láttatni engedi Ed egy olyan oldalát is, amit az elkötelezett rajongókon kívül valószínűleg nem túl sokan ismernek, hiszen rögtön a rapbetétekkel tarkított, elgondolkodtató szövegű Eraserrel indul.

Az albumon olyan különlegességek bújnak meg, mint a laza, csipkelődő szövegű, szintén kissé rappes New Man, a már-már történelmi szövegű, ír dallamokra épült Nancy Mulligan, a spanyol életérzést nyújtó Barcelona, amitől azonnal kedvünk támad a katalán fővárosba utazni és táncra perdülni az utcáin, valamint az afrikai ritmusokat és nyelvet ötvöző, boldogságot sugárzó Bibia Be Ye Ye.

Természetesen a Divide azokat sem hagyja cserben, akik jobban kedvelik Ed Sheeran lírai, lágy, néha szomorkás oldalát, hiszen bőven válogathatnak a Happier, Dive, Save Myself, Supermarket Flowers és a lemezen található többi ballada közül, amik legalább 30 percet kitesznek a nagyjából egy óra hosszúságú, 16 számot felsorakoztató deluxe verzióból.

A Divide remek társ utazáshoz, vagy épp tökéletes kulturális csemege, ha már nagyon vágyunk valahová, de nem pattanhatunk egyből vonatra vagy repülőre. A barátunk lehet nehezebb napokon, ha lustálkodni szeretnénk, de akkor is, ha csak főzés vagy zuhanyzás közben szeretnénk egy igazán hatásos magánkoncertet adni.

Kiemelt kép: pixelz.cc