A huszonnégy éves albán származású, kétszeres Grammy-díjas Dua Lipa 2017-ben megjelent első stúdiólemeze egy pillanat alatt hódította meg a világot. Bár már előtte is voltak sikeres dalai, mint a 2015-ös Be The One vagy a 2016-os Hotter Than Hell és Blow Your Mind (Mwah), egyik sem ért a listákat uraló 2017-ben megjelent New Rules közelébe.

A fiatal énekesnő ezzel a számmal írta be magát a pop történelmébe, melyet eddig több mint egymilliárd alkalommal streameltek különböző felületeken. Ezt követően először az Egyesült Királyság leghallgatottabb női előadója lett, 2018-ban viszont már a világ leghallgatottabb énekesnőjeként tarthattuk számon.

Nem volt meglepő az sem, hogy ezek után mindenki vele akart dolgozni, hiszen a siker garantált volt. Olyan előadókkal alkotott együtt, mint Martin Garrix (Scared To Be Lonely), Calvin Harris (One Kiss), Diplo és Mark Ronson (Electricity) vagy Dél-Korea egyik legsikeresebb lány együttese, a Blackpink (Kiss and Make Up).

Legújabb, Future Nostalgia című lemezét így nagy várakozás övezte. Az album 2020. március 27-én „jelent meg”, két héttel az eredeti megjelenés időpontja előtt, mivel kiszivárogtatták, így az összes szám elérhetővé vált az interneten. A jelenlegi helyzetet tekintve az énekesnőben sok kétely volt, kiadja-e most az albumot. „Ijesztő most kiadni egy albumot, de úgy érzem, talán pont a zene az, amire most szükségünk van. Jó érzés rávenni az embereket, hogy táncoljanak és szórakozzanak.” – nyilatkozta. Ez pedig sikerült is neki, ráadásul a lemez mellé egy új klipet is hozott Break My Heart című számához.

A Future Nostalgia legjobban disco-popként írható le. Van egy erős retro érzetünk, miközben hallgatjuk, de ennek ellenére végig frissnek és újnak hat. Az énekesnő egy interjúban arról beszélt, hogy ezzel az albummal szeretett volna kilépni a megszokott biztonságból és szerette volna kihívás elé állítani magát. Tudja, hogy érettebb lett az előző albumhoz képest, amit a dalok szövege is sokszor mutat, de nem akarta elveszíteni a 2017-es korong érzékiségét. Többek között pedig olyan előadók inspirálták, mint Gwen Stefani, Madonna vagy éppen Moloko, de új számait hangzásban hasonlították Lady Gagához, The Spice Girlshöz vagy éppen Lizzohoz is.

Összesen tizenegy számot találunk az albumon, az énekesnő pedig mindegyik írásában közvetlenül részt vett. Számos alkotóval dolgozott együtt, Cool című szintipop számát például Tove Lo, a Pretty Please címűt pedig Julia Michaels közreműködésével írta.

Szerintem ez az album bármilyen parti alapja lehetne. A Future Nostalgia megnyitja az albumot: egyből táncolni lenne kedve a hallgatónak, és ahogy haladunk előre, ez nem változik. A Don’t Start Now már 2019 novemberében bemutatkozott és megalapozta a disco elvárásokat; egyből nagy sikert aratott. Ezt a varázsát pedig az album újra és újra hallgatása során sem veszti el. A Physical pedig egyértelműen a korong csúcspontjának mondható. „Ez az, amikor elvadul a buli” – fűzte a dalhoz Dua Lipa. A 80-as évek ihletésű szám már most 2020 egyik vezető dalának ígérkezik.

Forrás: stepfeed.com

Az album záródala a Boys Will Be Boys címet kapta. Olyan barokk-pop ballada, ami keveri a rock és a klasszikus zene elemeit is. A szám igen erőteljes szövegileg, hiszen a szexuális zaklatás és a nemek közötti kettős mércéről szól. „Azt akartam, hogy ez a dal elindítsa a beszélgetést. Hogy egy picit nyissuk ki a szemünket.” – nyilatkozta az Apple Musicnak.

Dua Lipa második albuma tehát bőven tartogat izgalmakat a hallgatóknak. A disco-pop nem hagyja nyugodni és jó érzéssel tölti el a közönséget, amit legközelebb a Sziget Fesztiválon is átélhet(né)nek a rajongók, hiszen az énekesnő lenne a fesztivál egyik fő fellépője.

A teljes album Spotifyon itt érhető el.

Kiemelt kép: riotmag.co