A koreai popzene betörése nyugatra tagadhatatlan, főleg, ha az utóbbi egy-két évet nézzük. Nem meglepő, hogy a slágerlistákat is egyre gyakrabban uralják, valamint sorban találkozunk koreai előadókkal a legnagyobb díjátadókon. Ma a Blackpink nevű formáció 2020-ban megjelent albumát hoztuk el nektek, amire közel négy évig vártak a rajongók – a lányok így sem okoztak csalódást.

2020 nagyban megváltoztatta, hogyan éljük az életünket és ez nem csak a mindennapjainkra, hanem a különböző iparágakra is igaz. Elmaradtak a koncertek, fesztiválok, sorra csúsznak a mozik megjelenési dátumai. Ebben a kaotikus környezetben azonban így is volt mire várniuk a Blackpink rajongóinak.

A 2016-ban debütált együttesnek hamar híre ment és 2019-ben már olyan nevek mellett voltak headlinerek a Coachella-n, mint Ariana Grande, Childish Gambino, Billie Eilish és Khalid – pedig mindössze tizenhárom szám tartozott akkor még a diszkográfiájukhoz. Ettől kezdve mindenki azt várta, mit hoz majd 2020, amire az együttes egy beígért világturnéval készült és első nagylemezükkel, Az Albummal.

Az októberben megjelent nyolc számot tartalmazó album bár csak huszonöt perces, de egy teljesen új oldalát mutatta meg az előadóknak. Jisoo, Jennie, Rosé és Lisa fontosnak tartották, amikor a dalokat készítették és válogatták, hogy mind hű legyen hozzájuk és inkább a minőségre törekedtek, mint a mennyiségre. Az Album egyszerre keveri a pop, R&B, hip-hop, EDM és trap elemeit. Koreai számok mellett pedig teljesen angol dalok is helyet kaptak a lemezen, ami még inkább a nemzetközi közönségnek kedvez.

„Reméljük, hogy a rajongóink látják majd, hogy van néhány nagyon sebezhető és szórakoztató dalunk is, álmaink együttműködései mellett” – nyilatkozta Rosé a CNN-nek.

Az első szám a How You Like That címet viseli, ami egyben az első, már júniusban megjelenő, pre-release szám is volt. Tökéletes átvezetése lett a 2019-ben kiadott Kill This Love minialbum és az Album számai között, hiszen még hordozza a Blackpink-jegyeket, amiket már megismerhettek a rajongók, de egyben izgatottá is tette a hallgatóságot. A videóklip megjelenésekor huszonnégy óra alatt 86 millió megtekintést ért el, amivel akkor rekordot is döntött.

Ezt követte, augusztusi megjelenéssel, 2020 egyik legjobban várt együttműködése, ami az Ice Cream címet kapta és a csapat Selena Gomezzel közösen dolgozott rajta. A dal nagyrészt angolul van és egyik társírója Ariana Grande, míg a produceri munkában Mr. Franks is részt vett, akinek többek között a Grande Positions albumát is köszönhetjük. Egy sokkal finomabb, aranyosabb oldalát láthatjuk az együttesnek, amit sokan hiányoltak az évek alatt zeneileg.

A harmadik szám egy szép egyvelege a Blackpink univerzumnak. A Pretty Savage egyszerre utal a banda nevében jelzett kettősségre, ahogy magukra az énekesekre is. Ezt a számót szintén egy meglepő együttműködés követte, hiszen Cardi B szerepel a Bet You Wanna című dalban, amin Mr. Franks szintén dolgozott. A Crazy Over You-val és Love To Hate Me-vel egyetemben ez a szám is teljesen angolul van.

Az album hivatalos title dala a Lovesick Girls, ami különösen nosztalgikus hangulatba hozza a hallgatókat. Ez az első Blackpink szám, amin az együttes tagjai, Jisoo és Jennie is hivatalos írókként működtek közre a fő producereik és David Guetta mellett. A szám a 2010-es évek pop hangzását eleveníti fel.

Az album tökéletes, befejezése a You Never Know, egy szívbemarkoló ballada, ami a hírnév nehézségeiről szól. A producerek fontosnak tartották, hogy az alapot minimálisra hagyják, hogy teret kapjon a lányok hangja.

Az Albumot hatalmas siker követte és megjelenéskor egymillió eladásnál járt. Ezt követte a Netflixen október közepén megjelenő Light Up The Sky című dokumentumfilm, ami a csapat 2016-os debütálásától a Coachellán keresztül 2020 elejéig mutatja meg az együttes történetét. A film bemutatása után huszonnyolc országban egyből első helyen volt a streamingplatformon.

Az együttes ereje tagadhatatlan, melyet egy élő online koncerttel koronáznak meg: 2021. január 31-én a Blackpink hivatalos YouTube csatornáján lehet majd megnézni.

 

Kiemelt kép: www.uhdpaper.com