Cikksorozatunk a hétvégi pihenés egy-egy üres óráját kívánja megtölteni olyan zenei élményekkel, amelyeknek a szórakoztatás mellett céljuk az is, hogy a mainstream zenei piacon kívüli világba is betekintést nyújtsanak.Kevés olyan fiatal van manapság, aki ne hallotta volna a feltörekvő tehetség, Billie Eilish nevét. Az idén tizennyolc éves lány, mindössze tizenegy éves volt, amikor első dalát írta, tizenöt évesen pedig a Soundcloudon az Ocean Eyes című számával egy pillanat alatt vált ismertté. Azóta szerepelt a Forbes Harminc alatti listáján, és ő lett az első 2000 után született előadó, aki a Billboard 200 listáján első helyen szerepelt. Legújabb, márciusban megjelent debütáló albuma, WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO? címmel pedig hivatalosan is a legtöbbet elmentett album az Apple Musicon, erről mesélünk most.

A közel negyvenperces album tizenhárom különböző hosszúságú dalból és egy intróból áll. A finom, néha monotonnak nevezhető hangzás miatt hallgatható a háttérben is, de sokkal többet ér, ha figyelünk a mondandójára, hiszen Billie (szintén zenész, producer, szövegíró) bátyjával, Finneas O’Connellel, őszinte és lélekmaró szövegeket tudnak írni, amitől úgy érezzük, minden, amit valaha gondoltunk az adott témában, most kereken lett megfogalmazva.

Az intro egy rövid, tizenhárom másodperces szöveg, ami egyszerűen a „!!!!!!!” címet kapta. Ebben Billie annyit mond Finneasnek, hogy kivette a fogszabályzóját, és itt az album. Ezt követi számomra a legmeglepőbb és legjobb albumkezdés, amit egy ideje hallottam, a bad guy. Az énekesnő stílusánál egy sokkal poposabb és boldogabb szám.

A továbbiakban pop (wish you were gay, when the party is over), electropop és trap (you should see me in a crown) egyaránt szerepel az albumon, finom átfedésekben. Billie nem szereti, ha meghatározzák és bekategorizálják, ezért különleges és új hangzást adott a zenéjének, így nem is meglepő, hogy ennyien próbálnak azonosulni vele és ennyien szerették meg az évek alatt. Másik nagy hatású dal számomra a tizedik, a bury a friend volt. Egy MTV-nek adott interjújában elárulta, ezt a dalt az ágyunk alatt élő szörnyek ihlették, ő pedig itt maga a szörny, aki az ágyban lévő személynek énekel.

„Nem azért lettem a szörny, mert az ellenséged vagyok. Úgy érzem, ez lehet szeretetből, gyűlöletből, terrorból vagy félelemből, vagy bármiből. Ha valakit túlságosan szeretsz, az sokkal veszélyesebb lehet számodra, mintha gyűlölnéd.” – mondta, majd hozzátette – “De mindeközben én vagyok a szörny a saját ágyam alatt. Én vagyok az oka, hogy az emberek utálnak és én vagyok az oka, hogy szeretnek.” A szám hallgatása és a videoklip megnézése után nem idegen, ha hideg futkos a hátunkon – de pont ezért szeretjük annyira.

A cím is utal rá, hogy az albumot az álmok ihlették. Jó álmok és rossz álmok sorozata. Egy másik világ ismeretlene, amit egyszerre élünk és félünk. Ezt az élményt szeretné átadni, erre az utazásra hív minket.

Kiemelt kép: pitchfork.com