„A 30Y egy zenekar. Négyen testvérek. Ikrek. Négy tojás, olyanok, hogy meg sem tudod különböztetni őket.”- mondják magukról a méltán híres 30Y zenekar tagjai, akik most két új videoklippel jelentkeznek, a 2017 elején megjelent Dicsőség című lemezükről.

Révbe ér:

Az ember elgondolkodik, amikor ezt olvassa: révbe ér. Mit is jelenthet ez igazából, és ami még fontosabb, ki vagy mi áll mögötte? Az elénk tárt mély történet, jobb szóval élve vallomás, egy, az élete fontos pontja előtt álló, hamarosan révbe érő nő utolsó szabadnak mondható estéjét mutatja be. A videoklip tökéletesen tükrözi a 30Y világát, varázsa magával ragadó. Az emberben azonnal megteremti azt a bizonyos ipszis érzést, attól függetlenül, hogy az életének épp milyen szakaszában van; arra a két és fél percre, amíg a videót nézi, és a zenét hallgatja, egészen biztosan ő is révbe ér majd.

forrás: https://www.facebook.com/30yzenekar

A képi és zenei világ a lehető legösszehangoltabban jelenik meg. Konfettizápor, gyöngyöző pezsgő, halvány fények és önfeledt jókedv. Az összhatás szinte már-már kézzelfogható, azonnal úgy érezzük, mintha mi is egyek lennénk a szereplőkkel, mintha mi is jelen lennénk a fülledt, meleg, nyáresti szobában. Azonban érzékelhető az izgató kérdés: „És ha révbe ér, akkor mit csinál?”. A válasz ott rejtőzik a sorok között: vár.

A lemezen egyetlen dal úgymond kilóg a sorból. Ez nem más, mint az Úgyis mindegy. A dal ugyanis Beck László (Zaza) szájából hangzik el. Saját elmondása szerint a dallam véletlenül született meg, „nemakkordokból, amik aztán akkordokká avanzsáltak”. Ami ebből kerekedett, az kétségtelenül az egyik legmélyebb jelentéssel bíró 30Y-dallá, aztán videoklippé vált. Elsőre talán azt hihetnénk, hogy szakadozik az internetkapcsolat, esetleg a videómegosztó portállal van valami probléma. Nem így van, csupán a Beckek ismét valami fantasztikusat, szinte értelmezhetetlennek mondhatót alkottak.

forrás: https://www.facebook.com/30yzenekar

Az ember egyből a bezzegakurvabeckek dalokra asszociál, ami nem véletlen. A dal mondanivalója tele van belülről fakadó feszültséggel, kételyekkel, amiket a videó kifogástalanul tükröz. Egy gyártelepre csöppenünk, ahol a Beck testvérek hol kergetik, majd ellökik egymást, de végül együtt sétálnak messze, ki tudja hová. Mindez többféleképpen értelmezhető. Felfoghatjuk egy üzenetként is, ami talán Beck Zolinak lett címezve Zaza nézőpontjából, emellett lehet egy szimpla ötlettől vezérelt, tökéletesen kivitelezett agymenés eredménye is. Ami biztos, ilyen elvont jellegű videoklipet még nem láttunk a 30y-tól. A visszajátszásokból kifolyólag minden egyes pillanat többször átélhető, megfigyelhető a testvérpár összes mozzanata. Páratlan egyedisége pont az egyszerűségében rejlik. Akárhogy is, „a végén úgyis minden összeér” – ez kétségtelen.