Az X-faktorban országos hírnévre szert tett Kovács Pali most nem egy újabb akusztikus dalt hozott, hanem új, zenekaros felállásban áll ki a mindenkit érintő iskolai zaklatás ellen.

Sokan eltűntek már a tehetségkutatókat kísérő kirobbanó sikerek teljében, azonban minden történet más. „Az X-faktor után nekem a zuhanás következett” – ezt már Pali meséli a karantén miatt kijelzőkre űzött videó-interjúnkon. “Sajnos néhány rossz döntés miatt nem tudtam koncertezni, nagyon mélyen voltam, de itt tudtak születni dalok. Az Esti Kornél egyik dalában van egy idézet, hogy »nem akarok visszamenni a valóságba«, na hát nekem vissza kellet jönnöm a tehetségkutató világa után. Én nem tudok megelégedni a klubozgatással, nekem a nagy színpad kell, fesztiválokon szeretnék játszani, ezért nem álltam meg az egyszálgitáros, akusztikus zenélésnél, de az X-faktor után két évig csak így játszottam, egyedül, fesztiválok kisebb színpadain. Aztán valami elkezdődött.”

A mostani zenekar eredetileg egy dalra állt össze; a srácok már korábbról ismerték egymást, többen zenéltek is már együtt más formációban. Pali kereste meg őket, hogy segítsenek neki a teljes zenekaros hangzásban egy dalhoz, a Kevés lélek címűhöz. Aztán, ahogy ennek lennie kell, olyan jól sikerült a közös zenélés, hogy nem bírtak elszakadni. Kezdetben úgy hívták magukat: Pali and the boys. De a névadás nehézségei azért őket is elérték, így ezután a Nappali név is felvetődött – ám kiderült, ilyen létezik -, végül a paliék. mellett döntöttek. „Pedig vicces lett volna fellépni Pécsett a Nappaliban a Konyha zenekar előtt!” – ezt Pali fűzi hozzá mosolyogva.

Fotó: Bársony Krisztián

Az új zenekarral (Paukovics Gergely – szólógitár, Tilhof Péter – gitár, Jánny Dominik – dob, Latyák Bence – billentyű) januárra már össze is állt egy teljes koncert anyaga, azonban, ahogy sok minden mást is, a paliék. elindulását is keresztülhúzta a világjárvány.

Most még is adnak egy dalt a karanténba zárt világnak, de ez nem egy maradj-otthon-nóta, hanem valami egészen más. Ez a dal most kiáll a sokakat, ha éppen nem mindenkit érintő iskolai zaklatás ellen. „A sérelmek ellen fel kell szólalni és tenni is kell ellenük. Rohadtul nem menő senkit bántani.” – fogalmazza meg Pali a dal igazi üzenetét számomra. Ő is tapasztalta saját bőrén a bántalmazást és barátai, családtagjai is éltek át hasonlót, így a dalba most minden dühét, de mellette minden erejét is beleöntötte, így lett a címe: Nem félek.

A klip főszerepét Pali kisöccse vállalta, vállára véve ezzel egy egész generációs problémát, egy személyben megtestesítve a bántalmazottakat. A felvételek során meglopják, földre lökik, majd eszméletét veszti – így látjuk meg az ő gondolatait és hogy a végsőkig, megbántva is tud a legjobb maradni. Talán közhely, de a megdobnak kővel, dobj vissza kenyérrel elv valahogy nem veszít a tartalmából. Csak mi felejtjük el olykor.

A paliék. zenekar első klipje, a Nem félek most erre emlékeztet minket.

Kiemelt kép: Bársony Krisztián fotója