A vírushelyzet lezárultával lassan a kulturális szféra minden eleme vissza tud térni a rendes kerékvágásba. Nincs ez máshogy a koncertekkel sem, amik kezdenek újra feltünedezni mind vidéki, mind pedig fővárosi viszonylatban.

A magyar alter zenei közeg egyik legnevesebb centruma, az A38 is megnyitotta kapuit, vagyis jobban mondva egyelőre még csak tetőteraszát, melyen az újrakezdés ünnepén a hangulatért egy jól összeszokott banda-páros, az IDEGEN és a Grabovski zenekarok felelnek majd. A srácokkal néhány kérdéssel hangolódtunk a július 9-ei koncertre, melyen – ahogy az az alábbiakban kiderül – feltehetően az érzelmeké lesz a főszerep.

Természetesen egy ilyen hosszú kihagyás után felmerül a kérdés: milyen érzéssel léptek újra színpadra, mit vártok a karanténvilág utáni első koncerttől?

Grabovski: A kijárási korlátozások alatt talán el sem tudtuk képzelni, milyen lesz majd megint a közönségünknek játszani, így ha belegondolunk, kicsit féltünk is az érzéstől. Az első közös próbák után viszont inkább az az érzés motoszkál bennünk, hogy szeretnénk már közösen megélni a dalainkat az emberekkel. Összefoglalva, nagyon várjuk ezt az egészet!

IDEGEN: A koncertek számától függetlenül minden színpadra lépés előtt van bennünk izgatottság, de persze ilyen hosszú idő nem telt még el két koncert között. Minden koncert már már egy rituálé, megvan a menete egészen onnantól, hogy felébredünk. Talán ez az, ami a legjobban hiányzott, ezek a boldog napok.

Fotó: Lutor Katalin

Hogy telt a zenekar szemszögéből ez a hosszúra nyúlt pihenő?

Grabovski: Őszintén szólva, többen örültünk azért a kis pihenőnek, elmélyülésnek, annak persze nem, hogy a zenekar is megállt létezni, de talán mindegyikünkre igaz, hogy jó hatással volt a kényszerszabi, többet alkottunk otthon egyedül, sok új téma született mind szövegben, mind zenében, amiből majd grabó dalok születhetnek.

IDEGEN: Hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy három év hajtás után nem esett jól ez a kis pihenő. Mi sem próbáltunk, és nem láttuk egymást ezekben a hónapokban, ami szokatlan volt, és voltak borzasztóan nehéz napok. Ezeket leszámítva mindenki fejlesztette magát valamiben, amire eddig nem sok ideje volt, Oli például egy nagyszerű olasz receptet is elsajátított. A számtalan új dolog mellett a zenei ötleteket is próbáltuk kibontakoztatni, amennyire csak lehetett és a dalfoszlányokat egy drive-mappába gyűjtöttük. Volt például olyan, hogy Domi beszámolt, csak Oli nem vele szemben, hanem a vonal túlsó végén állt és úgy próbáltak tisztázni egy zenei részt.
Meg kellett oldani nekünk is ezt az időszakot, mint mindenki másnak, és reméljük, hogy innentől folytathatjuk azt, ami a küldetésünk ebben az életben.

Már nem először léptek fel együtt, ami igencsak jó kapcsolatról ad visszajelzést. Honnan indult ez az erős kötelék? A későbbiekben vannak komoly kooperációs terveitek?

Grabovski: Az IDEGENNEL a kezdetektől fogva megvolt a kémia. Eleinte csak egymás koncertjein vagy a pesti éjszakában találkoztunk itt-ott, ami megalapozta a jó kapcsolatunkat, aztán ennek az egésznek nagy lökést adott a tavalyi Nyolc Ág Művésztábor, ahol hosszabban is el tudtunk beszélgetni a zenekaraink öndefiníciójáról. Hatalmas élmény volt még idén év elején a közös szombathelyi koncertünk is, amit talán semelyikünk sem fog elfelejteni soha. Mindketten érezzük, hogy tudunk jól működni együtt, ami a jövőben még számos együttműködési lehetőséget is tud szülni, de a legfontosabb mindezek előtt a barátságunk, a többi úgyis adni fogja magát.

Fotó: Lutor Katalin

IDEGEN: Egyszer kaptunk egy üzenetet, hogyha van kedvünk, hallgassuk meg Őket; pont az A38 hajó tetőteraszán játszottak a srácok. Szeretünk közösen koncertje járni, főleg ha ilyen kedves, és akkor még számunkra ismeretlen zenekar ír, így természetes volt, hogy ott a helyünk. Valahol itt kezdődött a közös út, és az első közös beszélgetés után tudtuk, hogy fontos zenekar lesz az IDI életében. Volt elvétett találkozó a budapesti éjszakában, és volt pár üzenetváltás is, de a vérszerződés egyértelműen Szombathelyen köttetett, ahol az első közös koncertünk volt. Látszott, hogy ugyanazon a csatatéren játszunk, és azóta építjük, szépítjük a barátságunk. Hiszünk bennük, ennyiről van szó. 

IDEGEN x Grabovski // A38 Tetőterasz

Időpont: Július 9. 19:30

Helyszín: A38 Hajó

Menetrend:

19:30 Kapunyitás
20:00 Grabovski
21_00 IDEGEN

Jegyek: https://www.a38.hu/hu/program/idegen-hu

Elővételben: 1000 Ft
A helyszínen: 1500 Ft

Kiemelt kép: a38.hu