A színházi alkotók és a nézőközönség minden évben nagy izgalommal várják a Pécsi Országos Színházi Találkozót, melynek versenyprogramjába az ország (és a Kárpát-medence) bármely részéről a legjobbnak ítélt előadásokat válogatják be. Az idei évadban a járványveszély sajnos a POSZT megrendezését is megvétózta.

A válsághelyzet azonban rengeteg újonnan felmerülő kérdést és dilemmát vont maga után. Ennek kapcsán a Partizán portál csapata egy videós beszélgetéssorozat ötletével állt elő, amelynek kereteiben fontos, a magyar színházat érintő témákról beszélgetnének a szakmában elismert alkotók, kritikusok, teoretikusok. A szellemesen átkeresztelt Pandémia Okozta Színházi Találkozó programját tematikusan állították össze és osztották fel négy napra, melyet esténként élő közvetítéses koncertekkel zártak. 

Az első beszélgetésben Várdi Visy Katalin tüdőgyógyász egészségügyi szempontból vizsgálta a színházak újranyitásának kérdését. Véleménye szerint a színházaknak az adott épület adottságainak és feltételeinek megfelelően egyedi biztonsági intézkedéseket kell majd kialakítaniuk. Ezen kívül olyan fontos dolgokról is szó esett, mint például a nézők biztonságának és bizalmának megőrzése, illetve Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára kiemelte, hogy a tervek szerint a POSZT fesztivál idén szeptemberben fizikai formában is megrendezésre kerül. 

Felmerült a kérdés, mennyiben kell majd vajon újra gondolni a mai magyar színház gyakorlatait és formáit, illetve milyen új rendezői szempontokat kell majd figyelembe venni egy előadás létrehozásakor. Garai Judit elmondása szerint a járvány a színház definíciójának kitágulását eredményezte. Ez egyben sok vitahelyzetet is teremtett, viszont elkezdődhetett egy komoly diskurzus a színházak és az alkotók között.

Szó esett a szakszervezeti összefogás kérdéséről, vagy éppen hiányáról, a szakma széttagoltságáról, és a megélhetési válságról, amiről valóban nem esik elég szó. Milyen lehetőségei vannak a színházon belüli érdekvédelemnek? Ez a kérdés a színészek közalkalmazotti státuszának megszüntetése kapcsán kiemelkedően fontossá vált. Ebben a bizonytalan helyzetben szükség van a felmerülő egzisztenciális kérdések megvitatására, amit a beszélgetéssorozat programja alaposan és sokoldalúan feldolgozott.

Első nap

Az újranyitás dilemmái

A járvány színházi feldolgozásának dilemmái

Hogyan kellene finanszírozni? – Köszönjük, Magyarország projekt értékelése

Második nap

Műsorpolitikai kényszerek a járvány előtt és a járvány után

Finanszírozási konfliktusok

Állami vs. fővárosi fenntartású színházak – szükséges kompromisszum, vagy rossz döntés?

Harmadik nap

Hol a szakszervezet?

A földrajzi és generációs mobilitás hiánya

Foglalkoztatás, megélhetés és színházművészet

Negyedik nap

Hatalomgyakorlás és színházcsinálás

Hozzáférés és osztályhelyzet a járvány után

Képzési dilemmák, az SZFE és a KE Színházi Intézet jövője

Az esemény június 11. és 14. között zajlott. A videókat a színház világában dolgozóknak és színházkedvelőknek egyaránt érdemes visszanézni, mert a beszélgetések aktuális problémákat boncolgatnak, legyen azok a dramaturgiát, a rendezést vagy akár a színházépület adottságait érintő kérdések. Az eseménysorozat videói visszanézhetők a Partizán Facebook-oldalán, illetve Youtube-csatornáján.

Kiemelt kép: merce.hu