A Berzsenyi Dániel Könyvtár Bájoló programsorozata immáron több, mint négy éve mutat be tehetséges fiatalokat a nagyérdeműnek. Az évek alatt már 17 fiatal művész fordult meg beszélgetőpartnerként a könyvtárban. A Bájolótól megszokott intenzitással, szívmelengető hangulatban indult a 2018-as, sorban az ötödik évad Kovács Palival.

Az idei évadot a szervezők irodalmilag és zeneileg is színesebbre tervezik, a Bájoló a magyar könyvtárakban egyedülállónak számító programsorozat, aminek most is fiatal “helyi erő” volt a vendége, Boros Ferenc pedig a házigazdája. Kovács Pál neve évek óta ismert a szombathelyiek körében. Ki Bon Jovival, ki a “Csillag vagy fecske” című Kispál és a Borz számmal azonosítja, egy valami azonban biztos: korához képest már-már pofátlan magabiztossággal áll ki a közönsége elé, ezzel teremtve meg azt a hangulatot, ami magával ragadja a közönséget.

Fotó: Szabados Petra

Bár feldolgozásai a legismertebbek, nem szabad megfeledkezni saját szerzeményeiről sem, amik szintén szívhez szólóak és egyedi hangulatot, egyedi stílusban festenek a hallgatóság elé. Első saját dalát középiskolásként írta Tudnod kell címmel. Az est nyitószáma a Road együttes Világcsavargó című száma volt, amely nagyon sokat elmond a stílusáról, lelkületéről és Paliról magáról is. A zene egész életét átfogja, létének szerves része kiskorától kezdve. Szüreti bál, iskolai zenélgetések, aztán tíz éves korában váltott a rock zenére az előtte hallgatott pop és elektronikus dalokról.

Átszellemülés Fotó: Szabados Petra

A Joskar-Ola Napokon rendezett Szombathely Hangján előadta Bon Jovi Livin on a Prayer című művét, ami Youtube-on azóta is elérhető. Pár évvel később sor került egy utcazenélésre ahol a Halleluja-val sokak lelkét megérintette. “Azokat a számokat játszom, amire anyukám azt mondja, hogy jól szólt!” – mondta Pali, amikor megkérdezték tőle, milyen szisztéma alapján választja a feldolgozott számokat. Nem maradhatott ki életének eddigi egyik legnagyobb élménye a beszélgetés során, Budapesten ugyanis maga Billie Joe, a Green Day frontembere hívta fel a színpadra, és egy egész aréna előtt énekelhetett.

Boros Ferenc és Kovács Pali Fotó: Szabados Petra

Hallhattunk továbbá az X-Faktorról, amely 2017-ben egy országgal ismertette meg a nevét: mosolyogva, emlékek közé merülve mesélt az odavezető útról és még néhány kulisszatitkot is megosztott a jelenlévőkkel. “Szerintem ez volt a legjobb dal, amivel ki lehetett esni.” – idézte fel utólag már nevetve azt a Britney Spears feldolgozást, amellyel kiesett a mentorházban.

Fotó: Szabados Petra

Zenekara, a The River két évig tartó alakuló folyamaton ment át, mire kiépült a jelenlegi formáció. Bemutatkozó koncertjük teltházas volt a Pistonsban. A zenekar tagjai Pali mellett Kárpáti Tomi, Mándli Balázs és Gázsi Robi erősítik a csapatot. Nem titkolt céljuk a dalok feldolgozásakor, hogy saját stílusukba oltsák az általunk ismert és szeretett melódiákat. Hírük rohamosan terjed, fellépéseik száma folyamatosan növekszik. Sokoldalú tehetségként már egy éve a Reményik Suliszínház tagja is, és több szerepben is szórakoztatta és nyűgözte le a közönséget, valamint irodalmi téren is bontogatja a szárnyait versek formájában. Nagy tervei vannak a jövőre nézve, a zene és a színjátszás folyamának medrében szeretne tovább evezni, úgyhogy egy dolog biztos: fogunk még hallani Kovács Paliról!

Fotó: Szabados Petra

Galéria: Szabados Petra