Bár itthon még augusztusig várnunk kell, hogy 2017 és 2018 után újra fellépjen nálunk is Dua Lipa a Sziget egyik nyitóprodukciójaként, napjaink egyik legnépszerűbb női előadója május 23-án a szomszédunkban, Ausztriában járt, ahová a legnagyobb magyar rajongók is ellátogattak, hogy élőben hallják az énekesnő második nagylemezét, a 2020-ban megjelent Future Nostalgiát.

f21

2021 januárjában az amerikai Rolling Stone zenei magazin a pandémia áttörő popsztárjának nevezte Dua Lipát, arra célozva, hogy a mostanra háromszoros Grammy-díjas énekesnő második nagylemeze, a Future Nostalgia alig néhány nappal azután jelent meg, hogy a világ legtöbb országában karantént rendeltek el. Ez alatt az időszak alatt pedig drasztikus fordulatot vett a korábban csak feltörekvőként asszociált előadó karrierje.

A lemezen többek között olyan dalok szerepelnek, mint az óriási slágerekké vált Don’t Start Now, Physical, Love Again, Break My Heart és a 2021-es évek legtöbbször streamelt dala, a Levitating.

Bár mint mindenki másnak, neki is halasztania kellett a 2020 áprilisára tervezett Future Nostalgia világturnét, ez a két év azonban pont arra volt elég, hogy Dua Lipa igazán nagy ismeretségre és elismertségre tegyen szert. 

Az énekesnő alig 2 héttel ezelőtt azt nyilatkozta a Vogue-nak, hogy szeretné, ha az idén februárban végre elindult turnéjának 90 perces koncertjei alatt a közönsége teljesen elfeledkezne a világban zajló eseményekről és gondokról, a műsorát látva pedig ez egyáltalán nem egy elrugaszkodott elképzelés.

A világturné európai részében az egyre nagyobb népszerűségre szert tevő brit énekesnő, Griff melegíti be a közönséget néhány saját dalával, nem sokkal este 9 után pedig türelmetlen morajlással, fel-felhangzó kántálással kezdi követelni a közönség az este fő előadóját.

Dua Lipa rengeteg táncos és háttérénekes kíséretében, rózsaszín „catsuit”-nak nevezett kezeslábasban érkezik meg a színpadra a Physical című dalával, majd az egyik első igazán áttörő slágerével, a New Rules-zal szántja fel a háromszög alakú színpadból kinyúló hosszú kifutót.

Dua Lipa
Dua Lipa. Forrás: cheatsheet.com

A műsor négy nagy elemre bontható szét, amik az énekesnő átöltözéseivel, és a táncbetétekkel együtt váltakoznak. A főként Future Nostalgia dalokból álló, disco sorozat után a kezeslábast leváltva, Dua egy káprázatos fehér bodyban jelenik meg újra a színpadon, a háttérben egy lassan felfújódó óriási homárral, ami talán az énekesnő We’re Good című számában megemlített szigetre utal. Az este pedig ezzel egészen más, rövid időre kicsit nyugodtabb hangulatot vesz, amit aztán újra felpörgetnek a mások közreműködésével készült dalokkal.

Elhangzik a népszerű skót DJ-vel, Calvin Harris-szel közös One Kiss, a 2017-ben kiadott Electricity, és a legújabb, Elton Johnnal közös Cold Heart is, ami alatt a táncosok és Dua Lipa is kicsit megpihennek, és a színpad egy fokára húzódva, egy szivárványos zászlót magukra terítve ringatóznak, mielőtt a következő átöltözéssel kilövik magukat az űrbe.

Az este zárószakaszával a hol disco, hol rock and roll korszak elemeit idéző műsor igazán értelmet ad az album és a turné címének, hiszen a korábban, a színpadon koktélokkal görkorcsolyázó táncosok most testhezálló űrruhát viselnek, a kivetítőkön forgó disco gömb pedig űrhajóvá válik.

A múlt nosztalgiájából a jövőbe érkezünk, ahol Dua Lipa a közönség feje fölött lebegve adja elő az album korábban már említett legtöbbet játszott dalát, míg végül az este záróelemeként mindannyiunk kellemetlen exeit elküldi a fenébe a Don’t Start Now című dalával, amit 2021-ben három Grammy-díjra is jelöltek.

Ebben a profi, táncosaival együtt mozgó, egy pillanatra sem mozdulatlan előadóban aligha fedezhető már fel az a koszovói kislány, akinek az esetlen mozgásán és színpadi jelenlétén néhány évvel ezelőtt még előszeretettel viccelődtek a saját rajongói is.

A Future Nostalgia Turnét a popkultúrával foglalkozó amerikai E! Online a 2022-es év legjobb 15 turnéja közé válogatta már most, és nem hiába, hiszen Dua Lipa és a csapata olyan színvonalas előadást nyújt, ami trónfosztással fenyegeti a pop korábbi hercegnőit.

Kiemelt kép: dbknews.com