Az Újvilág Utca és a Karak zenekar korábbi énekes-gitárosa ezúttal új vizekre evezett. Első szólólemezének premierje kapcsán többek között arról kérdeztük, hogy milyen teljesen egyedül felvenni dalokat, miért pont Liget, valamint hogyan tud ihletet szerezni a háziállatai által? Ismerjük meg Bencét!Mióta foglalkoztatott a gondolat, hogy egy-egy szám helyett nagyobb koncepcióban gondolkodj?

Tavaly decemberben sajnos leborítottam a laptopom vízzel egy furcsa estén. Szerencsére sikerült megjavítani, és rájöttem, hogy nem pazarolhatom az időt, kell csinálni rajta sok-sok dalt. Tehát a Matild indított el ezen az úton.

Doma Bence – Liget (teljes album)

Mit jelent számodra a Liget?

Egyrészről, a liget egy kedvelt hely közel a házunkhoz; mezős, szénabálás dolog. Mindig szívesen látogatok ki oda. Másrészről, a ligetben találhatóak a kedvenc nemlétező emlékeim.

Az albumot egyedül vetted fel. Mi a különbség számodra a zenekari élmény és az egyedül alkotás között?

Mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya is egyaránt. A zenekarokban nyilván a közös alkotás öröme és a társaság nagyon tetszik, de kompromisszumképesnek kell lenni. Egyedül nagyon szabad a folyamat, ami szuper, de egyszerre nagyon sok feladat hárul rád az első ötletektől egészen a felvétel végéig.

Az album egésze zeneileg sokszor laza, üdítő, a szövegek azonban melankolikusak. Mennyire volt tudatos ez a fajta koncepció, miért választottad ezt a formanyelvet?

Valahogy így érzem magam most. Próbáltam szebbre sminkelni pár emlékemet ezekben a dalokban. Tudatosnak nem mondanám, de most valahogy a vidám dallamok tetszenek.

A gitárhangzások engem sokszor a Mac DeMarco-King Krule vonalra emlékeztetnek. Kik inspiráltak az alkotói folyamat során?

Elsősorban a kutyáim, ha elakadtam, mindig kimentem hozzájuk játszani, aztán kicsit később lett is megoldás. A dalokat elsősorban nekik ajánlom fel! Sok fajta zenéből inspirálódtam, az utóbbi időben számos olyat hallgattam, amihez hasonlót korábban még nem. A kérdésben szereplő előadókat nagyon szeretem, pluszban még Rex Orange Countyt említeném, szerintem jó fej lehet.

Fotó: Lutor Katalin

Mit gondolsz a házi-stúdiós, MIDI-alapú zenékről? Igaz az, hogy ma már nem kell egy komplett zenekar, csak egy laptop ahhoz, hogy egy igényes zenei produktumot hozz létre, ami pontosan úgy szól, ahogy szeretnéd?

Nagyban függ ez attól, hogy milyen stílusú zenében gondolkodunk. Gyakorlatilag minden kivitelezhető pár programmal, ha ügyesen használjuk őket. Manapság már a virtuális hangszerek minősége kitűnő, könnyebben átültethető a felvételekbe sok esetben, a nagyobb problémát az élő hangszerek használata okozza. Ez a munkaforma persze nem annyira őszinte, mintha egy teljes zenekar egyidejűleg játszaná fel dalait, de így szinte bárki számára elérhetővé vált, hogy zenét készítsen.

Hogy gondolod, van hosszú távon jövője a hangszeres zenének, vagy teljesen letarolja az elektronikus zene a piacot?

Én úgy gondolom, sosem lesz képes teljesen letarolni. Más kérdés, hogy milyen rétegeket tud majd megmozgatni a hangszeres zene 50-100 év múlva. De bizakodó vagyok, mert olyan energiákat közvetít, amire talán mindig szüksége lesz az embernek.

Sokan beszélnek (nem csak) zenei körökben a zene véglegesnek tűnő elpoposodásáról, a mainstream teljes dominanciájáról. Mit gondolsz, ilyen körülmények között van értelme kifejezetten “nem rádióbarát” zenét alkotni? Képes lehet a rádióbarát zene majd megújulni, és magasabb zenei színvonalat képviselni?

A mainstream zene mindig az igények kiszolgálásáról szólt. Viszont a zenei önkifejezésnek szabadnak kell lennie véleményem szerint, nem igazíthatjuk tudatosan ahhoz, ami éppen felkapott, mert értelmét veszti. Aztán nyilván vannak, akik ezt máshogy gondolják és biztos vannak, akik éppen a mainstream stílusok keretein belül tudják megvalósítani magukat. A zene viszont megújulni csak akkor tud, ha lesz, aki mást játszik, mer újítani. Jó példa erre a Nirvana a 90-es években; vagy esetleg a Radiohead, aki éppen a hangszeres és az elektronikus zene vegyítésével alkotott nagyot az OK Computer albumon.

Ha maradt tere a “nem piacot kiszolgáló” zenének, merre halad, és szerinted mi lenne a helyes irány?

A helyes irány szerintem az volna, ha mindenki egyszerűen csak tenné, amit igazán szeretne, érezze jól magát, ez a lényeg. Majd úgyis megtalálja azt a réteget, amelyiket ez érdekel, bár ez hazánkban kissé nehézkes. Aki mindenképpen a zsebét is szeretné megtömni, annak több ihletet kell szerezni a rádióból vagy kereskedelmi tévék tehetségkutatóiból.

Tervezel valamilyen formában koncertezni az anyaggal?

Egyelőre nem tudom. Sajnos való formájukban zenekari hangszereléssel mostanában nem hiszem, legalább meg kéne négyszereznem magam. Egy dobozgitárral viszont pár dal felcsendülhet a nyár folyamán.

Az album YouTube mellett soundcloudon is hallgatható.

Kiemelt kép: Lutor Katalin