Cro, a német rap-pop királya felnőtt. Harmadik albuma előtt kivett egy kis szabadságot: elvonult a fellépések, interjúk és közönség elől, hogy egy sokkal személyesebb lemezt készíthessen. Az Easy videó által sztárrá lett 22 éves hipszter srác most már a 27. életévét tapossa. Az elmúlt 5 évben megízlelte, milyen sztárnak lenni és milyen, mikor csak a sikere miatt barátkoznak vele.

Az album ezért eredetileg a Fake you nevet viselte, amit a megjelenés előtt változtatott át az énekes tru.-ra. (Egyébként mindkét dal megtalálható az albumon.)

Az előző két platinaalbumhoz képest rengeteget fejlődött és változott az előadó stílusa. Sokkal komolyabb dolgok foglalkoztatják: érzések, az igazi megtalálása, hűség, család stb. A márkaruhákat saját készítésű ruhái váltották fel és a stílusa is visszafogottabb lett. De a kedvenc fehér sneakerseiből nem adott lejjebb.

A borítón az énekes új, teljesen fehér pandamaszkja található, fölötte a nevével és alatta az album címével. Cro előszeretettel használja a tru. szót, ami japánul így fest: 真.

Kapitel 1

Már az album intrója is nagyon érdekes zeneileg. Nincs refrén, egy részbe sűríti bele az énekes a mondanivalóját. Olyan, mint egy ars poetica: kifejti, hogy csak reppelni akar, nem a zene miatt, hanem maga miatt csinálja. Nem érdekli mit ad el vele, és ha kell fel is adja az egészet. Neki csak szerelem kell és egy kis nyaralás, amiből ihletet meríthet. Érdekes, hogy a cím magyarul első fejezetet jelent. Tehát az, amit az album előtt csinált csak előszó volt, felvezetése a nagy műnek.

Forrás: https://www.instagram.com

Forrest gump

Cro saját magát hasonlítja a dalban Forrest Gumphoz, hiszen neki is futnia kellett, hogy elérjen valamit, lépést tudjon tartani.

Fkngrt

„Life is fuckin’ great” – szól a harmadik szám refrénje. A cím tehát a „fuckin’ great” rövidítése.

Tru

Ebben a dalban Cro kifejezi undorát azoktól a lányoktól, akik csak a pénze/sikere miatt szerették. Megénekli, hogy attól, hogy luxusházban lakik, és drága autókat vezet, az igaz barátai azok maradtak, akik már az elején vele voltak.

Hi

Az énekes elmeséli, hogy a semmiből kezdte, de az ember, ha nem adja fel és küzd, akkor megvalósíthatja álmait.

Todas

Cro egy fergeteges partyját meséli el a szám az elejétől (megérkeznek a haverok), a végéig (ül a háztetőn és gondolkozik).

Baum

A Baum és az azt követő szám, az Unendlichkeit egymásra épülnek. Ebben a számban az énekes balesetet szenvedett, egy fának csapódott (Baum=fa). Az ütközés után Cro visszagondol eddigi életére, majd a végén közli, hogy már mindent látott, úgyhogy eltávozhat („Ich kann geh’n, ich hab’ alles geseh’n”).

Ez az egyik legvitatottabb szám a lemezen, főleg a videóval együtt: lehet, hogy a régi Cro halott, tehát ez egy új, más Cro? Ez jelenthet stílusbeli, muzikális vagy bármilyen más változást is. A videóban az autó átmegy a pandamaszkon. Ez azt jelenti, hogy leveszi a maszkját az énekes? Erre több interjúban rácáfolt, hiszen így nem ismerik fel az utcán állandóan és bárhova mehet feltűnés nélkül.

Unendlichkeit (Main edit)

lsd. lent, Unendlichkeit (Video edit) szám

Computiful

A dal a párkeresés nehézségeiről szól napjainkban. Az énekes már unja a Tinder-hez hasonló társkereső portálokat, ahol egymás után jönnek a lányok. Aztán megismeri Mariat, akivel azt hitte más lesz. Mégis túl könnyen megkaphatná a lányt és ezért már nem is érdekli. A dal végén található egy rész Lauryn Hill beszédéből, a különbségről igaz szerelem („real love”) és feltétel nélküli szerelem („unconditional love”)között, illetve a szerelem a társadalomra való hatásáról.

No. 105

Ebben a számban Cro megpróbálja összerakni a tökéletes nőt külsőleg-belsőleg. Ez már a 105. kísérlet, akivel minden hibátlan, mégis hiányzik neki, hogy nem lehet veszekedni a lánnyal/robottal, mert minden kívánságát teljesíti, mindig egyetért, nem sértődik meg, stb. Emiatt az énekes megkérdőjelezi a lány szerelmét és végül egy újabb kísérletbe kezd.

 

Noch da

Az énekes veszekszik a féltékeny barátnőjével. A lány haragszik rá, a srác pedig fél vele beszélni, nehogy vége legyen a kapcsolatnak, mégis vele marad a lány és elszáll a haragja. Az énekes mégis inkább a szakítást választja, mert nem akarja többet megbántani a szerelmét. Annyira fáj ez neki, hogy elnyomja az érzéseit, de a különféle internetes portálokon követi, mit csinál a lány éppen. Elmondja, hogy próbált jobbat találni, de nem sikerült neki, mert ő olyan nagyszerű lány volt.

Paperdreams

A dalban Cro egy újság borítóján látható lánnyal van együtt. Eleinte csak szép a lány, de nem sikeres, ezért szeretne megfelelni. A második részben már drogozik és elhagyja az énekest, aki közben rájött, hogy nem is illenek össze mert a lány nem „tru”.

Fake you

Cro elérte már a célját, nem kell tovább rappelnie, ő mégis folytatja, mert szereti. Az emberek követik és lájkolják, amit ő csinál, ő viszont megéli az egészet, a való („tru”) világban él. Ezt jelenti tehát a cím:

 

Alien

Maga Cro, az alien. Idegennek érzi magát ebben a világban, ezért keres valakit, aki az ő nyelvét beszéli. Túl sokat volt már egyedül, és csak idő kérdése, mikor találja meg végre az igazit („Auf der Suche nach der Eins“).

0711

A cím megjelöli az időt: 7 óra 11 perc. Az első részben Cro Sirivel sokkal személyesebb kapcsolatot épít ki, mint amilyet egy valós nővel tud, majd a második részben arról énekel, hogy a világ megváltoztatásához előbb magunkon kell változtatni.

Slow down

A dal az idő lelassításáról szól. Az énekes a szerelmével töltött időt lassítaná le, annyira élvezi. Nem szükséges filmet nézniük, mert olyan Cro élete, mint egy film.

2kx

Az énekes ezzel a számmal a szüleitől szeretne bocsánatot kérni, mivel az elmúlt években elhanyagolta a velük töltött időt. Turnéról turnéra járt, vagy éppen a stúdióba. Mindkét szülőjének egy-egy részt szentel a dalban, ahol megszólítja őket és nekik énekel leginkább. Elárulja, hogy rengetegszer feküdt a turnébuszban éjszaka, mindenki aludt, neki pedig honvágya volt, ezért nem tudott. De az album elkészült, ezért most végre hazamegy.

Tokyo13317

Cro a dalban egy lányt győzköd arról, hogy repüljön vele Tokióba. A jegy olcsó és szép időket tudnának átélni ott kettesben. Ilyen képeket ír le, hogy meggyőzze a lányt, aki a végén mégis otthagyja, mert nem veszi komolyan.

Unendlichkeit (Video edit)

Ebben a számban mutatkozik meg talán leginkább, hogy az énekes felnőtt. Rájött, hogy a csillogás, a siker, a gyönyörű nők, a pénz múlékonyak, ezért inkább valami maradandót akar csinálni. Például ezt a számot/albumot. Tehát az énekes az örökkévalóság felé igyekszik, mert amilyen gyorsan jött minden, olyan gyorsan el is múlhat („So schnell wie alles kam ist es irgendwann vorbei“).

My life

Cro a saját életéről énekel. Fekszik a strandon, jönnek a jobbnál-jobb dalszövegek és gyönyörű nők veszik körül. A telefonját eldugja és csak a pillanatnak él, miközben zenét csinál.


Kevesen tudják, de Cro mielőtt befutott énekes lett, a Stuttgarter Zeitungnak rajzolt képregényeket. A képregényeket mára festmények váltották fel, amiket a berlini IPSE klubban ki is állítottak szeptember 7-én az album „release party”-ján.

Az album eddig főként jó értékeléseket kapott. A laut.de oldalon Robin Schmidt 4/5 csillagot adott rá, míg a rappers.in 6/6 csillaggal jutalmazta Cro munkáját, ami nem csak a német rappet, hanem az egész zenei tájegységet tartósan formálja(„das nicht nur Deutschrap verändern, sondern die gesamte Musiklandschaft hierzulande nachhaltig prägen“). A rap.de oldalon pedig Skinny az albumot „Magnum Opus-ként, amiről minden művész álmodik” jellemezte (http://rap.de/reviews/110331-review-cro-tru/).

Én a tru. albumot 5/5 csillaggal értékelném, mert zeneileg és szövegileg is nagyon jó. Sőt az előadó is tiszteletreméltó, hogy a zene mellett a festés területén is megállja a helyét, de közben mégsem szállt el magától, mint azt az albumból láthatjuk. Ha pedig valóban ez az album csak az első fejezet (Kapitel 1) volt, akkor kíváncsian várom a folytatást!