A Hónap Hangjai cikksorozatban az aktuális hónap elsősorban magyar nyelvű zenei terméséből készülünk nektek gondos válogatással. Az 5+1-es felállásban öt magyar és egy angolul megszólaló hazai könnyűzenei alkotást ajánlunk figyelmetekbe.

MMAMT – Rozsda

Már engedi a színét, ahogy mossa át a szürke
Így folynak el, így folynak örökre

Egyedi Péter kísérletező kedvű márciusi szólólemezén hallható a Rozsda, ez a rendkívül szuggesztív című dal. Egy ilyen elnevezés után az ember szinte kötelességének érzi felfedezni magának a zenét.

Súlyos, aztán mégis felszabadító melankólia mély feszültségeket hordozó hangszereléssel,  szöveggel, énekkel, amelyek egyszerre zavarba és ámulatba ejtőek.

Helo Zep! – Éltünk-e tényleg?

Az anonim tábor eltakar és ápol
A sajat arca mögül egyik se bátor

Direkt, életerős szövegelés egy kicsit meghaladva a hagyományos punk-rock határokat, ami mindenképpen pozitív. Lendületesen, energikusan pörög a zenekar, olyan típusú szellemiséget testesítenek meg, amitől el is várjuk, hogy kiabáljanak valamit a korlátozások idején. Bírjuk ki épp ésszel.

WaTa – 1perc

Elmúlunk nyomtalan
Nem tudok te is lenni egymagam
Falhoz állítom az istened
Mondja meg, ki hisz még neked

A WaTa-féle beatek, elektronikus dallamok Ohnody által egészültek ki az 1 perc erejéig. Igazából az egész egy igen erős vibe, semmi több, de Ohnodyt mindig érdemes hallgatni, énekelhet akármit akárhol.

Mocsok 1 kölyök – Előttünk a nap

Néha minden olyan jó
Csak ahhoz lenne kedvem
Bejárjam a világot
Vagy körbe tekerjem

Öntözzük a virágot, gazzal nem foglalkozunk. Karakteres, jól eltalált hangnem, furcsa de mégis helyénvaló szöveg, ami (nagyon helyesen) kiáll a biciklizés fontossága mellett. Hibátlan elktronikával vegyített okos gitárzene, art rockos hangulat, meg egy nagyszerű ritmika, ami a végtelenségig elhajtja a dalt.

LADY / BIRD – Márciusi mantra

Halkan súgják: a lélek úgyis mindent áttelel
Ez messze nemjó,  a célnak ígyis bőven megfelel

Semmiképp sem akar sok lenni a Lady/Bird féle muzsika – óvatos verselés atmoszférikus varázzsal, kedves-kellemes bánatba bújás. Valamiért énekeshölgyünk nem akarta, hogy kitisztuljon a kép, ezzel tartva magát a shoegaze hagyományaihoz, hiszen az éneken végig rajta marad a kazettás magnó-effekt, így néhol nyomozni kell a dalszöveg értelme után, de ha az megvan, akkor joggal érezhetjük, hogy valami szépet és igazit találtunk.

Carson Coma – Pók

A fiúk lassan kezdik felfeszíteni alternatív kategóriájukat, és egyre nagyobbakat szólnak a dalok. A Pók is ügyes mémdal lett, ironikus hangvétel dögös R’n’R-os csikorgós gitárszólóval, és bizarr szinti betétekkel.

Somody – Let Me Hold You

Ready to forget all these lies
I just wish i could look into your eyes

Maximálisan kidolgozott hangzás, izgalmasan, szépen építkező dalszerkezet, és hiteles előadásmód. Elég sok minden belefért ebbe a debüt dalba, annak ellenére, hogy a fresh-folk pop viszonylag szűk keretrendszerében mozog.

Kiemelt kép fotó: facebook.com/helozep/