A Hónap Hangjai cikksorozaton belül az aktuális hónap elsősorban magyar nyelvű zenei terméséből készülünk nektek gondos válogatással. Az 5+1-es felállásban öt magyar és egy kivételes, angolul megszólaló hazai könnyűzenei alkotást ajánlunk figyelmetekbe.

S T U 3 3 – Káros szenvedély

“Egyetlen esélyem csak.
Kár, nincs védőháló, ha túlélem, már jó”

Afféle post-grunge-os hard rockkal örülünk az extrém napjainknak, sorsunknak  S T U 3 3 legújabb magyar dalában. A szöveg több helyen kérdőjeles, de a refrén összefogja és magasra emeli a muzsikát. Hamisíthatatlan Foo Fighters-vibe, egészséges, testes gitárokkal, jó felosztású szólamokkal, ütős énekkel. A hangzás összeségében odaver, ahogy kell neki, főleg nagy hangerőn.

Úrfi – A mélyén laknak a szörnyek I.

“Néha felmerül
lehet, valaha szép voltam legbelül”

Varázslatos kis világot teremt négy akkorddal és az azt kidekoráló pszichedelikus bejátszásokkal az Úrfi. A folkzenei motívumhoz képest sajnos kicsit elcsöppen a szöveg, amely szép ívet ír le és teljesen beláthatóvá teszi a lírai én notórius állapotát, de valahogy hiányzik belőle a zenei részben meglévő titokzatosság és mélység. Persze valahol szimpatikus is, hogy a dal végére a drámai világfájdalom hétköznapi önsajnálattá silányul. Ebben a varázslatos zenei közegben ott lebegett egy ijesztőbb, nagyszerűbb szöveg sejtelme. 

GranCanada – Medúzák

“Egy fekhely távolság
Nem érezlek már
Egy párhuzam ilyen
Ha nincsen végtelen.”

Ügyes megoldásokkal operál a GranCanada, hibátlanul összerakott RnB-s, jazzes dal a Medúzák, aminek az összhatása egy bravúros, technikás eklektikus zenekart feltételez. A szövegelés (verse-rap, refrén-fő ének) kivitelezése kissé ártalmatlan és naiv mondanivalót képez, de ezt az ilyen esetekben megszokhattuk. Ha többen osztoznak egy dal alkotta téren, ritkán jön össze a mélyreható egységesség hatása, ami képes megdöbbenteni az embert.  Mindenesetre a hiphop-os rapper srác és a soul-os énekes hölgy is kitesz magáért a dalban. Akárcsak a hangszeresek.

Marble Mist – Ébredés

“Most nyílik a szemem
Most úgy hiszem, élek
Felébresztettél, én meg 
Felkeltem érted”

Fülbemászó indie pop track, kissé fennkölt szövegével átérzi az ismeretlen vágy felé vezető út legizgatóbb stációit. Az ének valahol furcsán beleolvad a zenébe, így a dal nem szabadul el, ami természetesen pozitív hatást is elérhet sokaknál. A ritmika és az akkordsor, a harmónia és a váz nagyon egységes és szép kerek  dalt eredményezett. 

Dalfutár – Idő van eladó

“Zakatol a fej, kiszakad a szó:    
Legyen az egész valamire jó!”

Hajós András műsora rendkívül élvezetes látvánnyá varázsolja a dalszerzés különböző fázisait, de általában a műsorok utolsó pár perce, amikor már a kész dalt halljuk, nem különösebben lenyűgöző. Ez esetben viszont egy valóban jó dal született, Tariska Szabolcs kissé retro ízű szövege Vitáris Iván előadásában teljesen autentikusan szólal meg, míg az önmagában is remek dal jó irányt vett a fúvószenekari hangszereléssel. Érdemes meghallgatni.

Hab filmzene – If I have you

“My gut told me that you’re the girl
For you I would conquer the world”

Schoblocher Barbara (Blahalouisiana) és Áron András, (Lazarvs) a magyar underground népszerű előadói. Ők duetteznek ebben a magával ragadóan elegáns dalban, a műfaj szabályainak tökéletesen eleget téve. Lényegében a „city of stars” hazai köntösben, és ez ezúttal nagyon is pozitívan értendő.  

Kiemelt kép: Szollár Zsófi