2019 zenei megjelenéseit áttekintő sorozatunk jelen epizódjában az 5 legjobb Hip hop/Rap albumokról olvashattok.

5. DaBaby – Kirk

Ez (ismét) lehet, hogy egy olyan album, amiért megköveznek. Alapvetően tökéletesen keveredik az egyszerű ütemek sorozata, amire egy kringé mumble rapet lehetne rakni, ehelyett viszont viszonylag érdekes megoldások mellett kiemelném a flow gyorsaságát. Nyilván nem beszélünk majd a Gift of Gabről, de ettől függetlenül egy király kis vibeolós lemez született. Sajnos a hype-hoz hozzátartozik a TikTok is, túl sok dalát szippantotta be az az applikáció.

4. bbno$ – i don’t care at all

Bbnomulát nem tudom hova rakni, de szerintem egy zseniális album született. Viszont nem merem előrébb helyezni, hiszen az első három helyezett szerintem minden vitán felül elvitte 2019-et tokkal vonóval. A legérdekesebb ebben az albumban, hogy az egész úgy hangzik, mintha 34 perc alatt lett volna összerakva, és abban a masterelés ideje is benne volt. Ennek ellenére a humor az, amit okosan kihasználnak ezen a lemezen. A vokálok, a hangeffektek és a profizmus keveredik a megfogalmazhatatlan shitshow-val, gitárral, erős beatekkel – egyszerűen tökéletes.

3. Denzel Curry – ZUU

A lista harmadik helyezettje a dobogós Denzel Curry eddigi legnagyobb ívű projektje. Ehhez igazából az az elsőre kicsit kamuszagú állítás tevődik hozzá, hogy a szövegek konkrétan a teljes improvizáció jegyében kerültek fel a dallamokra, így az összes tevékenység ami időigényesnek minősült, az maga az utómunka volt. Amellett, hogy egy ütős album, még kiemelendő, hogy élőben is bátran adja elő a dalait, erre idén a Balaton Soundon lehetett bizonyítékot szerezni.

2. Tyler The Creator – Igor

Az egyik legikonikusabb album attól az embertől, akiből eddig is kinéztünk volna bármit, ami csak létezik, csinált egy alig rapnek minősülő albumot. Korábban Dzsúdló említette, hogy lényegében egzakt műfajok már nem léteznek, erre a legékesebb példa 2019-ből mindenképpen az Igor, ahol a soultól kezdve az összes létező és elképzelhető stílusig és hangsávig bármire lehet számítani.

1. jpgMAFIA – All my heroes are cornballs

Hosszas volt a belső vívódás az első helyért, de azt hiszem, az újításnak ő a tökéletes megtestesítője. Beérett az a projekt, ahol végül majdnem mindegyik előadó jó tulajdonságait egyben halljuk, de külön-külön éreztük, hogy hiányzik valami. A flow mellett a gondolatisága vitte el 2019-et, plusz az album építkezése egészen az utolsó másodpercig, ezt pedig nem is lehet tökéletesen leírni, inkább hallgasd meg:

Flop

Kanye megtérése egyszerűen egy top 10-hez is kevés lett volna.

Kiemelt kép: nssmag.com