A Nirvana frontembere így csatlakozott többek között Jimi Hendrixhez és Janis Joplinhoz a „27-esek klubjába”, mely az amerikai popkultúrában 27 éves korukban, gyakran rejtélyes körülmények között elhunyt zenészekre utal.

A Nirvana 1991-ben, a Nevermind című albumukkal robbant be a mainstream zenekarok körébe. Ezzel egy időben íródott be a rockműfajok közé a grunge, mely stílust olyan zenekarok is követték, mint a Soundgarden vagy a már egyre kevésbé a műfajhoz ragaszkodó Pearl Jam.

1994 elején a Nirvana európai turnéra indult, mely során Cobain heroinfüggősége eddig nem tapasztalt mértéket öltött. A koncertsorozatot az énekes torokgyulladása szakította félbe, Kurt függősége miatt elvonókúrára vonult, ahonnan azonban pár nap múlva megszökött.

Holttestére seattle-i házában, április 8-án talált rá egy villanyszerelő. A nyomozás során nagy mennyiségű heroint mutattak ki a testében. Hivatalosan öngyilkosságként, április ötödikére azonosították halálát, azonban ennek körülményei a mai napig vitatottak.

A Nirvana dobosa, Dave Grohl, akit a nagyközönség egyre inkább a Foo Fighters frontembereként ismer, így nyilatkozott életszemléletéről zenésztársa elvesztése után:

Kiemelt kép: nytimes.com