Gasztrosorok nevű rovatunkban szeretnénk veletek megismertetni olyan hagyományos magyar ételeket, amelyek egy tájegységen, településen vagy egy népcsoportnál jellemzők. Az első cikksorozat képzeletbeli asztalára minden alkalommal úgy helyezzük el a terítéket és a különleges ételeket, hogy azokat saját, személyes benyomásainkkal is megfűszerezzük, így okozva maradandóbb élményt.

f21

A soron következő finomsággal ugyancsak egy kutatás keretein belül találkozhattam kutatótársaimmal együtt, mégpedig a Moson Értékfeltáró Kollégiumban. A tájegységet már elárultam, így egyértelmű, hogy az ország nyugati szegletében járunk, azon belül is a Mosoni-síkság egy meghatározó településén, Jánossomorján. 

A kutatások alkalmával mindig fontos állomásnak számít, ha valamilyen gasztronómiai élményben lehet részünk, kiváltképp, ha el is készíthetjük azt. A Gasztrosorok asztalára most egy különleges sütemény, a megyerikumnak számító pusztasomorjai rétes kerül. A rétes elkészítését Rozs Gyuláné Fáni néni mutatta be nekünk, aki a 90. életévét tölti és aktívan, irigylésre méltó energiával mesélt és tevékenykedett a konyhában.

f21_gasztrosorok

Még mielőtt elkezdtük volna a tésztát készíteni, megfigyelhettük a rétes sütésének helyét és módját, így például előkerült a hokedli, ami a sütési folyamat egy fontos szereplője. Felmerülhet a kérdés, miféle rétes ez, miben rejlik a különlegessége? Az egyik legmarkánsabb dolog, amiben eltér a sütőben sült rétestől, hogy a pusztasomorjai mákos rétes vaslábasban, zsírban sül, ahogyan Fáni néni fogalmazott: „zsírban sül, akárcsak a rántott hús”. 

A tészta gondos elkészítése és pihentetése után elkezdődött az egyik leglátványosabb folyamat, a tészta nyújtása, amely bámulatos élmény volt. A nyújtást követő lépés a mákos töltelék hozzáadása, amely két részben került a tésztára. Elsőként körülbelül a mák kétharmada 20 cm széles csíkban, a hosszabbik oldalánál, majd az asztalról lelógó tésztát ráhajtotta Fáni néni és a maradék mákot is rátette.

Ezután feltekerte a rétestésztát, amit egy kerek, fa deszkára, csiga alakban helyezett el, majd óvatosan a felmelegített zsírba csúsztatott. Először a rétes egyik fele sült meg, majd megfordítva (ehhez a folyamathoz kellett a hokedli is) és ügyelve arra, nehogy eltörjön a rétes, a másik oldala is ropogósra sült. A tálaláshoz a rétes tetejét bátran megszórta Fáni néni porcukorral, majd megmutatta, hogy kell felvágni, hogy az esztétikusan mutasson az asztalon.

f21_gasztrosorok

Fáni néni pusztasomorjai különlegességét beválogatták a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktárba, verset írtak az ízletes desszertről és több díjat is kapott tevékenységéért. Jánossomorja nagy tisztelettel tekint Fáni nénire, hiszen a tudás, amivel rendelkezik hatalmas érték, így törekednek arra, hogy minél több fiatal megtanulja ennek a helyi értéknek az elkészítését. Fáni néni mesélte, hogy rengetegen keresik fel, hogy szeretnék megtanulni a rétes elkészítését, amely kéréseknek minden alkalommal, meleg szívvel tesz eleget.

f21_gasztrosorok

Recept:

Tészta:

60 dkg liszt

1 ek zsír

1 db tojás

pici só, ecet

langyos tejes víz

Töltelék:

0,5 kg mák

1 cs mazsola

0,5 dl rum

1 kis üveg baracklekvár

0,5 kg porcukor

1 cs vaníliás cukor

citromhéj

olvasztott zsír