Nemény András, Szombathely polgármestere március 18-án jelentette be, hogy a vasi megyeszékhely önkéntesek segítségét várja a koronavírus elleni harcban: a lehetőségek skálája széles a tenni akaró polgárok előtt.

A város Facebook-oldalán közzétett videó szerint a számos önkéntes felajánlás koordinálására külön felületet hoztak létre, illetve az is eldőlt, hogy ki vezeti majd a védekezésbe bekapcsolódó civil segítőket.

A Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai a város területi képviselőivel szorosan együttműködve felkutatják azokat az idős és rászoruló embereket, akiknek az önkéntesek segíteni tudnak. “A járvánnyal kapcsolatos teendők nemcsak az egészségügyi ellátásban merülnek ki, fontos feladat a bevásárlás, gyógyszerszállítás vagy akár a kutyasétáltatás is. A célunk, hogy ne kelljen elhagynia az otthonukat azoknak, akik különösen ki vannak téve a járvány veszélyeinek.” – ismertette az önkéntesek várható feladatait Németh Ákos tanácsnok, majd hozzátette – “Tényleg nagyon fontos, hogy a veszélyeztetett emberek otthon maradjanak és valaki helyettük intézze el a szükséges teendőket.”

Fontos továbbá, hogy csak olyan ember jelentkezzen önkéntes segítőnek, aki tünetmentes és családjában sincsen megbetegedés. A segítők egyéni védőfelszerelést is kapnak, hogy még kisebb legyen a vírus továbbadásának esélye, és kiemelten fontos a hatóságok által javallott kézmosás és fertőtlenítés is. A város honlapján már elérhető a felület, ahol jelentkezni lehet, eddig több mint százan csatlakoztak az ügyhöz.

A szombathelyi civilek is kezdeményezőképességről tettek tanúbizonyságot. Pintér Zsolt egy olyan Facebook-csoportot hozott létre, ahol digitális eszközöket gyűjtenek rászoruló családok részére: az iskolai munkarendváltozás kirekeszti azokat a gyerekeket az oktatásból, akiknek a szülei nem engedhetik meg maguknak laptopok, tabletek vagy egyéb eszközök vásárlását.

A szombathely.hu oldalon folyamatosan elérhetőek azok az információk, amelyek a város átalakuló életével kapcsolatosak, továbbá itt lehet tájékozódni az önkormányzat legfrissebb döntéseiről is, és a Maradj otthon! kampány vasi videója is megtekinthető a felületen.

Kiemelt kép: Szombathely vezetői és háziorvosai tanácskoznak a koronavírus kapcsán
Képek: szombathely.hu