A nehéz idők erős embereket szülnek – ez a mondás a jelenlegi időszakban erősen beigazolódni látszik. Rengeteg csodálatos összefogás alakult az elmúlt hét során, miután március 13-án a kormány bejelentette: az oktatási intézmények bezárnak és elindul az igencsak instabil lábakon járni tanuló távoktatási rendszer.

Egyaránt nehézség ennek elsajátítása és gyakorlása a diákok, a tanárok és természetesen a szülők számára is. A rendszer még jócskán távol áll a tökéletestől, beindulása óta pedig csak gyarapodtak a problémák. Nyilván zökkenőmentes átállásra ilyen tempóban senki nem számított, ahogy talán arra sem, hogy néhány nap alatt kimagasló mértékű összefogást tapasztalhatunk majd ezeken a területeken. Országos szinten rengeteg szervezet, csoport és civil kezdeményezés indult annak érdekében, hogy enyhítsék a nehézségeket és segíteni tudjanak azoknak a diákoknak, akik most a távoktatási rendszerben, tanulmányaikban problémákba ütköznek. A 24.hu újságírója, Grád-Kovács Márta a tegnapi napon egy igencsak tartalmas cikket közölt a témában, amelyben több ilyen kezdeményezést bemutattak és megszólaltatták az érintetteket.

Ebben az írásban is találkozhattunk az Egyetemisták az online közoktatásért csoport által létrehozott Oktondi nevű mozgalommal és projekttel, melynek szlogenje oktatás. online. digitálisan. A csapat néhány nap alatt egy teljesen komplex oldalt hozott létre, melyen különféle tantárgyakhoz tartozó, osztályokra lebontott, válogatott segédanyagokat és oktatási modulokat is megtalálhatnak a diákok. A felület folyamatosan frissül, a csoport létszáma pedig pár nap alatt néhány főről egészen 4000 tagra duzzadt, akik megállás nélkül gyűjtik a tananyagokat.

“Tudjuk, hogy mennyire nehéz a mostani helyzet mindnyájunk számára. Szokatlan maga a “távoktatás” kifejezés is, hiszen legtöbbünk még nem találkozott ilyennel. A jelenlegi kényszerhelyzet megoldásának érdekében összejött egy lelkes fiatalokból álló csapat, mely feladatául azt a célt tűzte ki, hogy segíteni fog és minden energiájával azon lesz, hogy megkönnyítse ezt a mindenki számára nehéz időszakot.” – írják a kezdeményezés céljáról tavoktatas2020.hu nevű weboldalukon.

A portál tartalma:

– Különféle tantárgyakhoz tartozó, osztályokra lebontott, válogatott segédanyagokat tartalmaz.

– Tartalmaz egy oktatási modult is, mely segítségével könnyebbé tehető a kommunikáció és az egymás közötti fájlmegosztás. Online tudáspróbák létrehozásában is segítséget nyújtunk.

– Ügyfélszolgálat funkció – itt anonim módon lehet kérdéseket feltenni, melyeket csapat a lehető legrövidebb időn belül a legnagyobb pontossággal fog megválaszolni. Lehetőség van a tananyaggal kapcsolatosan kérdezni (például amit nem értesz és magyarázatra van szükséged), valamint az oldallal kapcsolatos, technikai jellegű kérdéseket is itt fogadják.

– Szakmai kommunikációs felület – egy fórum, melyen keresztül szakmai, módszertani kérdéseket vitathatnak meg a pedagógusok.

– Megtalálható egy kérdőív is a pedagógusok számára, hogy leírják pontos kéréseiket, elképzeléseiket.

– További források menüpont – ahol olyan, további felületek találhatóak meg rendszerezve, melyek segítségével szintén megkönnyíthetjük az otthon tanulást.

Fogjunk össze a diákokért!