Számos találmányt köszönhet a világ nekünk magyaroknak, azonban tudjuk-e, hogy kié a legismertebb? Jómagam picit meglepődtem, bár nagyon kellemes meglepetés volt a válasz, gyermeki mosollyal vettem ugyanis tudomásul, hogy Rubik Ernő bűvös kockája, azaz a Rubik-kocka a leghíresebb magyar vívmány.

Biztosan mindenki találkozott már a feltaláló nevével, azért egy röpke kitekintés engedjetek meg vele kapcsolatban, ugyanis a Rubik Ernő név nem mást, mint egy Nemzet Művésze-díj, Kossuth -díj és megannyi más kitüntetést magának tudható szobrász, építész, formatervező, belsőépítész, játéktervező, feltaláló, egyetemi tanárt nevez meg. Polihisztort.

Ma csupán egy alkotására fogok kitérni, ami nem is lehet meglepő, hiszen ha az egész munkásságát szeretném ismertetni, akkor nem cikket, hanem egy könyvet kapnátok tőlem, ezért ma “csak” a bevezetőben említett neves Rubik-kockát veszem górcső alá. Az ok a kocka népszerűsége és az az érzés, amit az embereknek adott építőjellegű játékossága.

Forrás: Internet
Forrás: Internet

Kezdjük a legelején, 1974-ben találta fel Rubik, aki először 2x2x2-es kockát szeretett volna megalkotni. Nem volt könnyű helyzetben a téren, hogy miként legyen elforgatható mindhárom tengelye körül. Gumigyűrűkkel majd mágneses rögzítéssel igyekezett megoldást találni a problémára. Egyik lehetőség sem győzte meg. Végül a kockaelemek egyedi kialakítását látta a legoptimálisabbnak, hiszen így azok képesek voltak egymást stabil módon összetartani, olyan formában, hogy közben egymáson is könnyen el tudtak csúszni. A belső mechanizmus létrehozására az ihletet a Duna kavicsaiból merítette, amelynek szélei teljesen simák voltak. Kezdetben nem is játéknak szánta a kockát, hanem egy térbeli alakzat mozgásának szemléltetésére, amiken a színek mindössze az elmozdított részek pontosabb megkülönböztetésére szolgáltak. Miután kipróbálta, azonban azt tapasztalta, hogy nagyon szórakoztató, mit létrehozott. Az ezt követő évben már szabadalmaztatni is akarta, de végül csak 1977 végén sikerült elérnie célját, amivel azonnal elsöprő siker ért el.

Pár év alatt 16 országban több millió példányt adtak el belőle. Itthon nem egyszer tüntették ki az Év játéka díjjal, New Yorkban pedig beválasztották 1981-ben a Modern Művészetek Múzeumának építészeti és dizájn gyűjteményébe is. Ekkoriban szinte minden család, vagy a családban valaki forgatta az elemeket. Titka, amilyen összetett, olyan egyszerű és fordítva, pont ezért nagyszerű. Idővel versenyeket is elkezdtek rendezni kirakásával kapcsolatban, amiket máig megszerveznek, és ahol a leggyorsabb résztvevők fél perc vagy akár annál is előbb képesek elérni a harmonikus színelosztást. A jelenlegi világrekord 5,25 másodperc, ami az amerikai Collin Burns hihetetlen eredménye.

Fottás: Internet
Forrás: Internet

További érdekességek.  Napjainkra nem kevesebb, mint 350 millió Rubik-kockát adtak el a világon, ez azt jelenti, hogy ha a kockákat egymás fölé helyeznénk el, akkor azok elérnének az Északi saroktól a Déli sarokig. A kocka részese volt már a divatnak, az építészetnek, a zenének, a filmeknek, színdaraboknak és politikai beszédeknek is. Létezik egy külön művészeti mozgalom is a rubikubizmus. Záró, de számomra a legszimpatikusabb információ, hogy a gyengén látóknak és vakok részére is fejlesztettek ki kockákat. Nagy pacsi érte!

Rubik Ernő ma 72 éves, nagyon boldog születésnapot szeretnénk kívánni Neki ezúton is, és köszönjük, hogy büszkék lehetünk csodálatos találmányaira!