Ki gondolná az arcanum.hu oldalán böngészve, hogy a régi folyóiratok, újságok milyen egyszerű módon és széles választékban érhetőek el – olyanok is, amikre biztos rácsodálkozna mindenki, ha épp egy múzeumi kiállítás keretein belül találkozna velük – és aki egy kicsit is érdekelt az elmúlt korok nyomtatott kincsei iránt, azt biztos, hogy hamar beszippantja az oldal. 

Én most a pécsi hírek mentén kezdtem kalandozásomat, méghozzá pont a 100 évvel ezelőtti sajtóból szemezgettem. Eleinte a temérdek folyóirat, mint éjjeli neonfények cikázó hada fogadott, de az oldal keresőmotorjának hála, hamar megtaláltam, amit kerestem.

100 éve Pécsett két lap működött: a Dunántúl, ami az akkori konzervatív értékeket képviselte, és a Pécsi Napló, ami az előzővel éppen ellenkezőleg, egy liberálisabb, „Haladás” mottót magáénak mondó napilap volt. Az akkori sajtó képét meghatározta egyfajta kettős dinamika: a nemzetközi és országos politikai hírek, illetve mai szemmel már-már banálisnak, vagy épp vérpezsdítőnek mondható rövid színesek útvesztője között.

Az újság mint a közösségi élet színtere létezett. Mai szemmel, rendszeres közösségi média használóként, amikor naponta kapunk Facebook-meghívásokat egy-egy koncertre vagy programra, és dönteni kell, hogy az online streamelt buliban vegyünk részt vagy épp az online jógakurzusra iratkozzunk fel, lehet nehéz belegondolni, hogy az újságból értesüljünk arról, bál lesz péntek este a szomszéd faluban, pedig ez anno így történt. Ugyanígy, a hirdetésfeladás ezekben az időkben élte fénykorát, amikor az emberek az újságban tudták értékesíteni eladóvá vált tárgyaikat, haszonállataikat, vagy azon keresztül találták meg, amire szükségük van. A programajánlók, hirdetések mellett bevett szokás volt, hogy az újságban kérték őket személyes megjelenésre egy-egy állami intézménybe megbeszélésre, vagy akár egy levél átvételére, illetve ezekben tájékoztatták őket a régióban történő zavargásokról, rendbontásokról (különös tekintettel a lopásokkal, csalásokkal vádolt személyekről), közelgő programokról, születésekről és halálozásokról.

100 éve, 1920. április 8-án a nap legfontosabb pécsi híre az egyházi év legmagasztosabb ünnepével kapcsolatos, a nagyhét és húsvét alkalmából a pécsi székesegyház híres zenekara megtöltötte a templomot. A Dunántúl címlapján erről így számolt be: „A pécsi székesegyház hírneves énekkarától évek óta megszoktuk, hogy a nagyhét és a húsvét ünnepek idején valósággal elárasztja a templom közönségét szebbnél-szebb, nagyértékű művek előadásával. […] Igazi művészet, stílusos és nívós éneklés mindvégig”.

Forrás: arcanum.hu

Ezzel egy oldalon, jóval eldugottabb helyen, de ha kellően fókuszálunk, észrevesszük, értesítik az olvasókat: a szén ára drágul. A Dunagőzhajózási Társaság megszüntette azt a kedvezményt, amivel a háztartások, vállalatok olcsóbban jutottak a szénhez. A szén drágulása kihat több szektorra is, emiatt a színházi jegyek árát is feljebb kellett vinniük ettől a naptól kezdve. A Pécsi Nemzeti Színház fűtési és világítási kiadásait másképp nem tudta volna finanszírozni, így a közönségre hárította az emelés költségeit. Ez manapság sincs másképp, sőt, a gazdasági összefüggések kvázi pillangóhatásként működnek, elég csak az éppen aktuális koronavírus-járvány kirobbanását és következményeit kicsit is szemügyre venni, nem is kell elmélyülni a témában, ahhoz, hogy érezzük, mekkora hatása van, illetve lesz is a gazdaságot tekintve, hány szektor megbénulását követelte és követeli még mindig.

Forrás: arcanum.hu

Az aktuális témákon kívül a hírek rovatba kaptak helyet azok a rövidebb cikkek is, amik nem az aznap történtekről számolnak be, mégis kurrens témának számítanak, leírják az akkori idők szellemiségét, példásul A szállítótolvaj nyomában. A rendőrség nagy erőkkel kereste azt a besurranó tolvajt, aki az Arany Hajó szálló egyik szobájából ellopott egy télikabátot, egy felöltőt, egy gumiköpenyt és egy bőröndöt. Egy másik besurranó tolvaj ellen is érkezett feljelentés, ő magával vitt egy pár férfi fűzős cipőt, egy pár sárga cipőt és egy fekete kabátot. Őket még kereste a rendőrség, de az újság értesít egy halálos ítéletről is, miszerint az eszéki törvényszék rablógyilkosság miatt kötél általi halálra ítélte az elkövetőt.

Forrás: arcanum.hu
Forrás: arcanum.hu

Rendkívül részletes képet ad az újság a korszak azon egyediségéről, hogy az értesítés ezen a csatornán keresztül ment a leggyorsabban, a korszak üzenőfalának is nevezhető, így szintén bekerülhetett a hírekbe, hogy a „PAC footballjátékosainak csütörtök délután tréningjük lesz a vasutas sportteremben”, illetve az is hogy „özv. Platt Antalné úrnőt kéretik hogy saját személyi ügyben jelentkezzen a kiadóhivatalban egy levél átvételére”.

Forrás: arcanum.hu

Ezen korabeli lapoknak az olvasásával válik egyértelművé az, hogy amit egy letűnt kornak gondolunk, valójában kis keresés útján újra életre kelhet előttünk. Egy részük itt marad velünk, és a maga nosztalgikus, régies nyelvezetével tárul elénk a 100 évvel ezelőtti kisvárosi élet annak minden bájával és problémájával.

Kiemelt kép: arcanum.hu