A Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közös gyűjtésbe kezdett a HÖOK Mentorprogram szombathelyi csapata. A 2019. május 6. és június 6. között zajló jótékonysági akció során a mentorok elsősorban kreatív- és fejlesztőjátékokat várnak, melyeket a Gencsapáti Gyermekotthon lakóinak ajánlanak fel.

A HÖOK Mentorprogram – amelynek legfőbb célja az, hogy támogassa azokat az elsőéves hallgatókat, akik szociális körülményeik vagy családi helyzetük miatt hátrányosan érkeznek a felsőoktatásba – immár második sikeres évét zárja Szombathelyen. A szervezetben az ELTE SEK és a PTE ETK helyi központjának mentorai egyaránt részt vesznek. Ebben az évben összesen nyolcan segítik a gólyákat az egyetemi élet számos területén: az ösztöndíjak útvesztőjétől kezdve az adminisztrációs ügyeken át a vizsgaidőszakra vonatkozó szabályokig. A 2018/2019-es tanév búcsúztatóját jövő héten tartják a mentoráltaknak: a főzőcskézéssel egybekötött találkozó alkalmával útjára engedik az elsőéveseket: a programnak köszönhetően már képesek egyedül boldogulni, így a többi társukkal együtt egyenlő esélyekkel járhatják végig a diplomáig vezető utat. A mentoroknak azonban még nem ér véget az év: június 6-ig zajlik a jótékonysági gyűjtésük. Közben pedig már a jövő évet tervezgetik; a mostani gyűjtést övező érdeklődésen felbuzdulva jövőre még nagyobb szabású jótékonysági programot szeretnének, amelynek keretében érdekes műsorral várják majd az adakozni vágyókat.  

A szombathelyi mentorcsapat idén is számos – főként hallgatóknak szervezett – eseményt tudhat maga mögött, ám a mostani, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat támogatásával szervezett adománygyűjtéshez hasonló még nem fordult elő fennállásuk alatt. Az országos szinten rendezett Több lett? Maradhat! felsőoktatási jótékonysági akció idei lebonyolításában is részt vettek a szombathelyi képzési központok, ám ez az első alkalom, hogy a területi csoport önállóan szervez gyűjtést, ráadásul az adományokat a lokalitás jegyében a vasi megyeszékhelyhez közeli Gencsapáti Gyermekotthon lakóinak ajánlja fel.

Forrás: Pixabay

Gencsapátiban 62 éve működik gyermekotthon, ennek hivatalos neve Ernuszt Kelemen Gyermekvédelmi Intézmény (az első Vasvármegyei Árvaház létrehozását kezdeményező főispán után). A Bem utcai telephelyükön a 3-18 éves korú gyerekek teljes körű ellátását biztosítják, míg az Alkotmány utcában a legkisebbek, a 3 éves kor alattiak élnek. Az intézményben összesen 106 gyermek helyezhető el; évek óta telt házzal működik. A tárgyi feltételek szerencsére jók, ám a gyermekotthonnak nap mint nap rengeteg problémával kell megküzdenie, hiszen az ellátás ennyi gyermek esetén számos nehézséget okoz. Éppen ezért minden adománynak szívből örülnek; ezek mindig akkor érkeznek, amikor a legnagyobb szükség van rájuk!

A szervezők főként kreatív- és fejlesztőjátékokat várnak, tehát társasokat, kifestőket, mesekönyveket, színes ceruzákat, gyurmákat, kirakókat, de akár gimnasztikai labdáknak is nagy hasznát vehetik a gyerekek. Fontos, hogy plüssállatokat (higiéniai okokból) ne vigyetek!

A Mentorprogram szombathelyi csapata június 6-ig szívesen fogadja az adományokat a Pável Ágoston Kollégium irodájában (Ady Endre tér 3/A) és a PTE ETK Szombathelyi Képzési Központ portáján (Jókai Mór u. 14.), amelyeket a mentorok személyesen fognak átadni a Gyermekotthon dolgozóinak.  

Mindegy, hogy egyetemista vagy-e vagy sem, gyűjtsünk együtt a Gencsapáti Gyermekotthon lakóinak, hogy nekik is boldog lehessen a mosolyuk!

Kiemelt kép: Di Lewis/pexels.com