A mai modern, hektikus világban minden a tényeken alapul. Számok, mutatók, ráták uralják a mindennapokat. Néhányan jogosan vallják azt a társadalmunkban, hogy indokolatlanul sok inger és információ jut el hozzánk, amelyek nincsenek közvetlen kihatással az egyén életére. Alkalmanként azonban érdemes végigfutni egy-két feltűnően gyorsan pörgő értéket – már csak a kíváncsiság kedvéért is.

Az interneten böngészve nemrég rátaláltam a Worldometers oldalra, ahol másodpercenként frissülő statisztikákat kapunk a világunkat érintő érdekesebbnél érdekesebb – mások szerint feleslegesebbnél feleslegesebb – témakörökben.

A mai gyermekszületéstől kezdve az elszívott cigaretták számán át a megmaradt gázkészletünkig mindenről kapunk információkat. Egyesek talán megmosolyogtatóak, meglepőek, sőt, kifejezetten pozitív csalódásokkal is találkozhatunk. Ki gondolta volna a média által közvetített morális pánik ellenére, hogy az öngyilkosságok és a közúti balesetek száma az egész világ tekintetében relatíve alacsony? A HIV és AIDS áldozatok mutatója szintén igen lassan mozdul el, ellentétben például a művi vetélések vagy a súlycsökkentésre kiadott pénzmennyiség arányával.

A legmeghökkentőbb és tragikusabb eredményeket kétség kívül a környezetszennyezés súlyos mértéke és az emberiség nyersanyagtartalékainak ijesztő csökkenése produkálja. Azzal az adattal, hogy egy percben lényegesen több újság vagy internetes poszt jelenik meg, mint könyv, a társadalmi változások tekintetében még együtt tudunk élni – legfeljebb néhány konzervatív kultúrakedvelő csóválja meg a fejét ennek hallatán. Ám a tény, hogy csupán 16 650 napunk maradt az olajkészlet teljes kimerüléséig, emellett a cikkem írása közben már közel hetven millió hordónyi olajat termelt ki az emberiség – s ez a mondatom végére közel százzal növekedett – kétes érzelmeket válthat ki belőlünk.

Hová rohan a mai világ? A fejlődés felé vagy a pusztulásba? Csupán nézőpont kérdése. Nem szeretnék sem vészjósló, sem kioktató szerepben tetszelegni, mégis úgy gondolom, érdemes ezeken a számokon elgondolkodni. Ki tudja, lehet, hogy a jövőben egyikünk olyan társadalmi vagy politikai pozícióba kerül, hogy képes lesz változást generálni…

Az oldal linkjét itt találod: http://www.worldometers.info/hu/