A koronavírus által okozott globális katasztrófa azt a példátlan helyzetet idézte elő, hogy bezárt az összes magyarországi teátrum, a társulatok pedig felfüggesztették munkájukat. Erre a kényszerhelyzetre válaszul számos színház bocsátotta a közönség rendelkezésére valamelyik régebbi előadásáról készült felvételét, de még online közvetítések is akadtak, mutatva a szakma elhivatottságát. A megindító sorozatot március 20-án, pénteken a Weöres Sándor Színház folytatja.

A Vitéz Mihály című, Székely Csaba által írt monumentális drámát 2015 februárjában mutatták be a szombathelyi színházban. Az ősbemutató szerencsés aktusa egy olyan egyedülálló előadást szült Béres Attila rendezésében, amely megrendítette és megosztotta nézőit: hosszú, áradó, minden érzéket betöltő alkotás született, amely nem félt olyan tabutémákba belegázolni mint a hazaszeretet vagy a vallás, de legfontosabb témája mégis az emberiesség és annak bukása maradt.

A történelmi Vitéz Mihály a románok nemzeti hőse, akinek egy rövid időre sikerült egyesítenie Moldvát, Havasalföldet és Erdélyt. Románok, magyarok, székelyek, szászok, törökök, németek és más nációk tagjai szőnek összeesküvést a főhatalomért, de Vitéz Mihálynak minden felet sikerül kijátszania egymás ellen saját magánháborúja érdekében. Bajomi Nagy György a címszerepben megmutatta elvitathatatlan kvalitásait, játéka emlékezetes állomása volt a Weöres Sándor Színház munkásságának – az előadást később a POSZT versenyprogramjába is beválogatták.

Az előadást 18 órai kezdettel a színház Youtube-csatornáján lehet megtekinteni március 22-ig.

Kiemelt kép: Mészáros Zsolt/Weöres Sándor Színház