Új szezon és új energia a megszokott minőségben. Szeptember és október fordulóját nagy lendülettel kezdi meg a tízéves szombathelyi Weöres Sándor Színház.

Mohácsi János rendezésében szeptember 29-én 18 órakor a Nagyszínpadon bemutatásra kerül Szép Ernő komédiája, a Vőlegény, ami a 1910-es évek Budapestjét tárja elénk. Ebben a világban mindenki jobb életre, azaz több pénzre vágyik. Így aztán a szereplők minden napja azzal telik, hogy a tisztesség és a szélhámosság határán egyensúlyoznak.

A kétszáz perces, három felvonásos darab bemutatóját követően pedig átadásra kerül a Holdbeli csónakos-díj,  melyet a színház munkáját támogató szenátusnak köszönhetően évente – a színház születésnapján – egy színész és a technikai személyzet egy tagja veheti át. Emellett az színházat 2013 óta támogató Opel Szentgotthárd Kft. ahogyan eddig minden évadban, idén is felajánlja az Opel-díjat – két hétre szóló autóhasználat, tele tankkal, ajándékcsomag és oklevél.  Arról, hogy ki veheti át ezúttal az elismerést, online szavazás dönt. (Minden kedves színházbarátot arra biztatunk, hogy vegyen részt az Opel-díj online szavazásán: járuljon hozzá ahhoz, hogy kedvencének elismerésben legyen része: SZAVAZZON ITT!)

A roham októberben sem fog csillapodni; a hónap első hetére a színház tizedik születésnapjának alkalmából kiállítást rendeznek, majd október hatodikán – hogy ne maradjunk friss darab nélkül –  debütál Valló Péter rendezésében Mihail Ugarov: Oblom-off-ja. A korábban több fesztiválon rangos díjjal értékelt előadás Bajomi Nagy György címszereplésével I. A. Goncsarov Oblomov című regényének motívumai alapján készült Radnai Annamária fordításában.

Fotó: Mészáros Zsolt

„Alulírott pecsétemmel igazolom, hogy Ilja Oblomov minisztériumi titkár szívelzsírosodásban szenved, a szív bal kamrájának egyidejű megnagyobbodásával (hypertrophia cordis cum dilatatione ejus ventriculi sinistri), amely a beteg egészségét és életét veszélyes fejleményekkel fenyegeti, s e bajok feltehetőleg a mindennapi hivatalba járásból erednek. Épp ezért e beteges rohamok megismétlődésének és fokozásának megelőzésére fontosnak tartom, hogy Oblomov úr a hivatal látogatását átmenetileg beszüntesse, általában a szellemi foglalkozástól és mindennemű más tevékenységtől való tartózkodást írom elő neki.”

Az 1956-ban született Mihail Ugarov a XIX. századi orosz klasszikus, Ivan Alekszandrovics Goncsarov 1859-ben megjelent remekműve főhősének, a „felesleges ember” típusa legtökéletesebb ábrázolásának szuverén újraértelmezésével arra a reménytelen küzdelemre kívánja figyelmünket irányítani, amely kíméletlen, haszonelvű korunkban az eszményeihez és morális meggyőződéséhez ragaszkodó embert folytonos vereségre kárhoztatja.

Bemutató: 2017. október 6. 19 óra, Márkus Emília terem

A borítóképet fotózta: Mészáros Zsolt