A Freeszfe Egyesület Emergency Exit diplomamentő programján keresztül öt külföldi egyetem veszi át az SZFE százötven hallgatóját.

Március 17-én futótűzként terjedt a hír, miszerint a botrányos államosítás során elűzött tanárok és diákok mentőövet kínálnak az egyetemfoglaló vagy egyéb ok miatt a jelenlegi SZFE-n képzésüket nem folytató tanulók közel felének. Bagossy László, az egyesület elnöke az ötlet forrását firtató kérdésünkre elárulta, hogy rögtön a blokád után megkezdték az alternatívák felkutatását:


„A kivonulás mellett döntöttünk: új épületben, új szervezeti keretek között kívántuk folytatni a munkát és egyben tartani a közösségünket. Ennek a tervnek fontos eleme volt, hogy olyan európai egyetemekkel vegyük fel a kapcsolatot, akik saját akkreditációikkal támogatni tudnak bennünket a diplomaszerzésben. A Freeszfe Egyesületnek ugyanis erre nincs lehetősége: a felsőoktatás állami monopólium.”


Mivel az SZFE felsőoktatási kínálata meglehetősen sokszínű, így komoly háttérmunkára volt szükség ahhoz, hogy mindegyik szakhoz rangos és megfelelő jogosultságokkal bíró akkreditáló intézményt találjanak; a végleges konstrukciót jogi és felsőoktatási szakértők dolgozták ki – mondta lapunknak a rendező. Azt is hozzátette, hogy „az önzetlen szolidaritás zavarba ejtő és megható. Az elmúlt hónapokban nagyszerű barátokra találtunk Európában. Természetesen azonnal megfogalmazódott az igény, hogy közös projektekkel, egymás munkájának tanulmányozásával, fesztiválokkal, utazásokkal erősítsük a kapcsolatainkat. Már a Covid-korlátozások alatt is tervezünk közös „webináriumokat” és online eseményeket.”

A magyar közéleti és kulturális sajtó részletesen beszámolt a hallgatók előtt álló izgalmas időszakról, mi azonban arra is kíváncsiak voltunk, hogy mi vár az önkényesen delegált kuratórium miatt távozó tanárokra. Bagossy László szerint a FreeSZFE polgárai és alapítói zömmel a tanárok, akik a külföldi egyetemek jogi és erkölcsi segítségével az egyesület keretein belül folytatják a hivatásukat, így minden eddiginél jobban szükségük van nagylelkű támogatókra.

A Freeszfe Egyesület közleményét változtatás nélkül közöljük:

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem százötven hallgatójának már biztosan nem kell lemondania képzéséről és diplomájáról akkor sem, ha az intézmény átalakításának módja miatt nem kívánja az SZFE-n befejezni tanulmányait. Öt európai egyetem veheti át őket formálisan – elismerik eddig megszerzett kreditjeiket és a mestereikkel folytatott további munkát is. Egy belső felmérés alapján még ennél is többen élnének a lehetőséggel, ezért továbbra is folynak tárgyalások más egyetemekkel.

Hónapok óta dolgozunk az Emergency Exit névre keresztelt diplomamentő programon, melynek keretein belül eddig öt európai egyetemmel – köztük a salzburgi zeneművészeti egyetem (Universitat Mozarteum), a ludwigsburgi előadóművészeti egyetem (Akademie für Darstellende Kunst Baden-Württemberg), a varsói színművészeti egyetem és annak kihelyezett bialystok-i bábtanszaka (Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza), valamint a svájci színiakadémia (Accademia Teatro Dimitri) – sikerült megállapodnunk tizennégy SZFE-s osztály átvételéről. Az egyéni hallgatói szerződések aláírási procedúrája folyamatban van, így egyelőre nem lehet tudni az átjelentkező hallgatók pontos számát.

A különböző egyetemeken más-más konstrukciók valósulnak meg, a program célja azonban egységes: menekülőutat teremteni azoknak a hallgatóknak, akik az intézmény modellváltása és annak körülményei miatt nem látják biztosítottnak a tanszabadság és az autonóm alkotómunka feltételeit az SZFE-n. Többnyire speciális jogviszonyt ajánlanak a hallgatóknak az egyetemek: az akkreditált képzést nem folytató Freeszfe Egyesületet, mint oktatási jellegű tevékenységet végző partnerintézményt tartják számon, az itt teljesített kurzusokat és vizsgákat kreditek formájában elismerik. A vizsgafilmeket, vizsgaelőadásokat, szakdolgozatokat – tehát a képzések eredményeit – többnyire a partneregyetemek képviselőivel közösen értékeli majd a Freeszfe Egyesület oktatói gárdája. Az említett osztályok többsége már a tavaszi szemesztertől az Emergency Exit programban folytatja. Közel hetven vidéki és határon túli hallgató elszállásolása a tavaszi szemeszter idejére a Közép-európai Egyetem (CEU) jóvoltából lett megoldva.

A járványügyi helyzet súlyosbodásával az egyesület digitális munkarendre állt át: a kurzusokat online tartjuk, a projekteket fizikai kontaktus nélkül fejlesztjük. A korlátozások feloldásakor az ideiglenesen felajánlott próba- és műtermekbe, valamint magánlakásokba térünk vissza – a bázist jelentő épületet továbbra is keressük. Az egyetemfoglalás idején és azóta befolyt adományokat a tevékenység megvalósításához szükséges épület -és eszközbérlésre, vizsgamunkák költségeire fordítjuk. Az oktatók bérezése és a hallgatói szociális juttatások, ösztöndíjak abban az esetben kerülhetnek majd kiosztásra, amennyiben az egyesület bevételei és a pártolói tagság támogatása ezt lehetővé teszik.”

Forrás: Freeszfe Facebook oldala

Kiemelt kép: Freeszfe Facebook oldala