Két héttel ezelőtt még Vlahovics Edit faggatta Kálmánchelyi Zoltánt arról, hogy milyen is volt az elmúlt tíz év. A novemberi SzínházSzerdán pedig az interjúalany lépett elő a riporter szerepébe, így Zoli kérdezte kolléganőjét, Hartai Petrát.

Petrának van egy beceneve a társulatnál – ezt Kálmánchelyi Zoltán már felütésként elárulja – , ami nem más, mint a Csörpe. Ezek után máris könnyedén meséli el a színésznő két nevetés között, hogy ezt a nevet még Jámbor Nándor akasztotta rá, és nem jelent mást, mint hogy csámpás törpe.

Életének alakulásában meghatározóak voltak a gyermeki játékok, hiszen már akkor megmutatkozott, hogy ebből a kislányból lesz még valaki. Kisgyerekként is színésznő akart lenni, és harisnyával a fején rohangált otthon – sosem volt igazán hosszú haja és ennek pótlására szolgált a harisnya. Mosollyal az arcán idézi fel, hogy amikor megnézte a Titanic című filmet, ugyanígy harisnyában ült a kádban és kiabálta órákon át: “Jack, Jack!”. 

Fotó: Lutor Katalin

Petra szeret játszani, lételeme a csalás, árulta el huncut tekintettel, így hát Zoli néhány cetlit húzott elő. Rajtuk Petra életéhez kapcsolódó személyek, fogalmak, események. A játékszabály egyszerű: kérdezni kell, akár csak a barkochbában. Az első megfejtés az éneklés volt. Nagy lelkesedéssel mesélte a színésznő, mennyire meghatározó szerep jutott ennek a fogalomnak az életében, ugyanis utál egyedül énekelni, még az egyetemen is felmentették alóla, annyira fél tőle, ráadásul mind a mai napig hatalmas küzdelmet vív ezzel a furcsa kis démonnal.

A következő papírocskán a beugrás szó állt. Petra ugyanis színésztársaival ellentétben kifejezetten szereti az olyasfajta kihívás, amikor a többhetes próbafolyamat helyett csupán néhány nap áll rendelkezésére, hogy a szöveget és a teljes karaktert elsajátítsa. Igaz, gyakoriak tudnak lenni a bakik, ő például a „Hogy fogok egy egész életen át érezni és szeretni? ” mondatot „Hogy fogok egy egész életen át érezni és szerelni? “-re cserélte.

Fotó: Lutor Katalin

Zoli kifogyhatatlan cetlijei között a forgatás is előkerült. Hiszen Petra Erdész Hajnalka karakterébe bújt egy telenovella, az Oltári Csajok forgatásának idejére; 100 nap koránkelés. Bár az igazi szerelem a színház, azért mégiscsak egy egyedülálló élmény, hogy kitanulhatta, hogyan is kell kamerába nézni, milyen nagyszerű barátságok szövődtek, rengeteg élmény, tapasztalat került a birtokába – mesélte hadarva. Nevek, arcok bújtak még az apró papírokon. Előkerült Kocsis Pál – Petra egyetemi osztályfőnöke is, és Jordán Tamásnak is járt egy hatalmas köszönet, egyszerűen a nagyszerű színházért. Szombathely színházáért.


Lutor Katalin galériája


Motoros rendőr vagy színész? – SzínházSzerda a Café Freiben