A Volpone vagy a pénz komédiája (1606) az angol irodalom egyik legtöbbet játszott, legjelentősebb komédiája. A Weöres Sándor Színház előadását, melyet Alföldi Róbert állított színpadra, április 23-tól április 26-ig láthatják a nézők a színház YouTube-csatornáján. A darabban olyan neves színészek alakítanak, mint Jordán Tamás, Bányai Kelemen Barna, vagy Bánfalvi Eszter.

Volpone, a messzi keletről érkezett szoknya- és szerencsevadász tettetett agóniájával mindent elér és megszerez maga körül, amit megkíván, legyen az vagyon, befolyás, vagy egy »barát« felesége. Ez a ravasz ámokfutás, amiben legalább ennyire fontos erő Mosca, a ravasz és fiatal segéd, dióhéjban össze is foglalja a történetet. (…) Hiába a középkori Velence a helyszín, nehezen behatárolható korban és térben játszódik a Shakespeare-kortárs komédiája; ezzel erősíti egyetemességét és fekete humora ellenére is szomorú érvényességét.” – mutatja be az előadást a színház weboldala.

„Alföldi kezei között Ben Jonson komédiája ugyan komédia marad, de úgy tud beszélni igazán aljas emberi tulajdonságokról, hogy közben a jókedvünket sem veszítjük el. A gyarlóságok nevetségessé tétele és aktualizálása talán elég éles fegyver a pénzhatalmukkal visszaélőkkel szemben. Alföldi pedig jó házigazdaként gondoskodik a közönség szarkasztikus szórakoztatásáról: sérül a negyedik fal, szerepel a súgó, pattanásig feszült menetrend szerint érkeznek és távoznak a szereplők, alig-alig engedi leülni a történet sodrát” – írja Kocsis Marcell az art7.hu-n megjelent cikkében.

Kiemelt kép: Weöres Sándor Színház