Június elsején a Jurányi Házban átadták az Év Titánja díjat. A díjátadó ünnepség után az idei TITÁNium Színházi Projekt pályázói prezentálhatták előadásaik terveit.

A Füge Produkció 2013 óta évről évre meghirdetett TITÁNium Színházi Projekt nevet viselő pályázatának lényege, hogy fiatal színházi alkotókat segítsen alkotói koncepciójuk megvalósításában, illetve, hogy elmélyítse ismereteiket egy produkció kivitelezésének folyamatáról. 2016-tól a pályázat mentorprogramként került meghirdetésre, azaz a nyertes fiatalok egy öt hónapos modulsorozat keretében ismerkedhettek meg többek között a költségvetésírás és a marketing feladataival. A Füge Produkció nemcsak anyagi hátteret, hanem bemutatkozási lehetőséget is biztosít a kiválasztott alkotóknak. A pályázat keretein belül jöhetett létre a 2017/18-as évadban bemutatott A megtorlás napja, Gólyakalifa és Kálvária Lakópark című előadások is. A három előadás rendezői, Varsányi Péter, Papp Endre és Székely Rozália közül került ki az Év Titánja. A díjat Papp Endre vehette át.

Fotó: Gulyás Dóra

A június elsején tartott szakmai találkozón az idei pályázat mentoráltjai tartottak prezentációt tervezett előadásaik koncepciójáról. Kovács Domokos egy, a környezetvédelemhez és a segítségnyújtáshoz kapcsolható emberi felelősségvállalásról szóló előadástervéről tartott prezentációt, amely legfőbb ihletője Paul Nicklen, egy haldokló jegesmedvéről készült fotósorozata. Egy baromfiudvar mesevilágáról szólt Totobé Anita prezentációja, aki saját történetet vinne színpadra. Gábor Sára dramaturghallgató dokumentumszínházi előadástervéről beszélt, amely leginkább a szegregációt és a magyar vidék valóságát állítaná a középpontba.

Fotó: Gulyás Dóra

Gianina Carbunariu román drámaíró Mady Baby című darabját vinné színre Bán Bálint és alkotócsapata. A fiatal színész pontos terveket mutatott nemcsak az előadás feldolgozásáról, de marketingjéről is. Mayer Bernadette és Németh Nikolett a „Lars and the real girl” című vígjáték nyomán készített szinopszisa az emberi lélek pszichológiáját boncolgatja, miközben ábrázolja a „beteg” közegét is. Kenéz Henrik Ágoston színművészhallgató a Háromfejű király című zenés-bábos mesejáték tervezetét mutatta be. Az előadás egyik főbb célja lenne, hogy egyszerre szólítson meg gyerekeket és szülőket.

Az f21.hu kíváncsian várja a majdani előadásokat.

Élete(i)m aktái – Gólyakalifa a Jurányiban