Évadzáró sajtótájékoztatót tartott a Weöres Sándor Színház a jelenlegi évad összesítésének és a következő évad bemutatásának jegyében. Szó esett igazgatói pályázatról, bizalomról és rendezésről, zenéről és a legfontosabb: a jövőről. 

Jordán Tamás a vasútról érkezik kócosan, de hamar rendbe szedi magát egy apró lila fésűvel – valahogy az évad is így alakult a háttérben zajló kérdések és konfliktusok okán. A színházigazgató azonban hamar megnyugtatta a sajtót, mi pedig most Önöket, hogy az egyetlen beérkezett pályázat Jordán Tamásé, a többiről június 15-én dönt a közgyűlés. Így hamar témát váltunk, s kissé a múlt felé fordul a téma, rengeteg statisztikát a kezünkben tartva megnyugtató a látvány a nehézségek ellenére is. A jövő évadot elnézve ezekből semmi nem látszik, hiszen Alföldi Róbert ismét visszatér, de ha csak a nyárig tekintünk, egy fergeteges Karneválszínház is vár minket.

Erről Réthly Attila rendező beszélt, akinek mind térben, mind időben nagyon komolyan átgondolt munkát kell végeznie, hiszen a Karneválszínház a Megyeháza udvarán kerül megrendezésre. Ráadásul egy ötfelvonásos darabot, Shakespeare Vízkeresztjét kell megoldani stopperóra pontossággal mért kereteken belül. A darab egyediségét a Mágikus Mintha (színészzenekar) részvétele is növeli, akik már nem egyszer bemutatták az elmúlt időszakban, hogy hihetetlen vitalitásukkal és tehetségükkel nem csak a fekete függönyök között mozognak otthonosan.

A nyárzárás után visszatérünk az intézményes keretek közé, hiszen ideje az évadról is szót ejteni. Az időrendi sorrend betartása miatt egy nagyszínpados Mohácsi János-darab az indító, aki Szép Ernő egy művét viszi színpadra. Ezt követően Valló Péter rendez ismét, most Mihail Ugarov: OBLOM-OFF című művét, Bajomi Nagy György címszereplésével. Réthly Attila a karneválozás után egy bohózattal készül majd a függönyök között, Georges Feydeau Kis hölgy a Maximból című műve nyomán. A decemberi hidegben sem kell majd aggódni, a színház ajtaja nyitva áll, s művészettel várja kedves vendégei – Lukáts Andor rendezi Yasmina Reza Hasonló című darabját.

Ezt követően a tavaszi évad is hasonlót robban, ugyanis Nagy Cili a nagy sikerű Grönholm-módszer után ismét rendez, méghozzá egy régi személyes kedvencét, Várkonyi András – Miklós Tibor párosának Sztárcsinálók című rockoperáját. A szereposztásban kihasználja a társulat tehetségeit, hiszen nagyon sokan játszanak különböző hangszereken, melyet többek között a Mágikus Mintha formációban is megmutattak. A szórakozásban nem lesz hiány, ezt Zsótér Sándor „triviális komédia komoly emberek számára” műfajmegjelölésével illetett rendezése is garantálja majd, aztán úgyis drámázás lesz. Alföldi Róbert marad még egy kis boszorkányságra Salemben, vagyis Szombathelyen. A bérletben még egy darabot, Horgas Ádám rendezésében az Egy bizonyítás körvonalait tekinthetjük meg. Egy bérleten kívüli előadás is a listába került, Czukor Balázs bemutatja egy bank egyetlen napját, ahol aztán pénz hátán pénz…

A nézők nagy örömére repertoáron marad az évad végi Tartuffe és Volpone, valamint több már régebb óta játszott darab is: a Mágnás Miska, A dédi, A mi osztályunk, A dzsungel könyve, A padlás, a már hetedik éve játszott A jó pálinka itassa magát és A Grönholm-módszer. Ezen felül két előadás megtekinthető még: A falu rossza című Mohácsi-produkció a POSzT programjában június 16-án Pécsett valamint a Városmajori Színházi Szemlén, illetve az Ivanov a Vidéki Színházak Fesztiválján.

A színház egy nemzetközi kezdeményezéshez is csatlakozott, mely a Plurality of Privacy Project nevet viseli. Washingtonban hozták létre ezt a színházi projektet, melyhez nemrég társult a szombathelyi teátrum is, így a jövő évadban az erre készült darabot és kisfilmet is bemutatják. A WSSz Székely Csabát választotta, hogy a megadott témára darabot írjon, ami pedig idén: „Mit jelent neked a magánélet a digitális korban?” A darabot egy 5 perc terjedelmű színházi előadásban és kisfilmen is feldolgozzák, ezt a színház főrendezője, Réthly Attila állítja majd színpadra.

ŐSZI BÉRLET

Szép Ernő: Vőlegény
színmű
Rendező: Mohácsi János
Bemutató: 2017. szeptember 29. 19 óra, Nagyszínpad
jegyár: 3.000 Ft

Mihail Ugarov: Oblom-off
színmű két részben – I. A. Goncsarov Oblomov című regénye alapján
Rendező: Valló Péter
Bemutató: 2017. október 6. 19 óra, Márkus Emília terem
jegyár: 3.000 Ft

Georges Feydeau: Kis hölgy a Maximból
bohózat
Rendező: Réthly Attila
Bemutató: 2017. november 24. 19 óra, Nagyszínpad
jegyár: 3.000 Ft

Yasmina Reza: Művészet
komédia
Rendező: Lukáts Andor
Bemutató: 2017. december 1. 19 óra, Márkus Emília terem
jegyár: 3.000 Ft

TAVASZI BÉRLET

Várkonyi Mátyás-Miklós Tibor: Sztárcsinálók
rockopera
Rendező: Nagy Cili
Bemutató: 2018. március 16. 19 óra, Nagyszínpad
jegyár: 3.300 Ft

Oscar Wilde: Bunbury
vígjáték
rendező: Zsótér Sándor
Bemutató: 2018. tavasz, Márkus Emília terem
jegyár: 3.000 Ft

Arthur Miller: A salemi boszorkányok
dráma
Rendező: Alföldi Róbert
Bemutató: 2018. május 11. 19 óra, Nagyszínpad
jegyár: 3.000 Ft

David Auburn: Egy bizonyítás körvonalai
színmű
Rendező: Horgas Ádám
Bemutató: 2018. május 4. 19 óra, Márkus Emília terem
jegyár: 3.000 Ft

Forrás: vaskarika.hu