Évadértékelés helyett inkább előretekintettek: a Weöres Sándor Színház és a szombathelyi városvezetés közös erővel is dolgozik azon, hogy a járvány miatti kimaradások ne ártsanak a művészek munkájának. Az elkövetkezendő évad sok változást, sok izgalmat tartogat. Alkotók, rendezők, színészek jönnek-mennek, de a játék nem áll le.

Hogy „színház az egész világ” az eddig sem volt kérdés, azonban az, hogy egy sajtótájékoztatón is mindenki színész lesz egy pillanat alatt – tud okozni meglepetést. Az újrainduló színházi élet ugyanis sok improvizációt igényel, hiszen napról-napra érkeznek újabb szabályozások a kulturális élettel kapcsolatban is. Teraszszínházi előadással kezdődik most az újranyitás, ahol a színészek is a színpadra lépés előtt kapják meg a szöveget, az instrukciókat – ezt a fricskát kaptuk mi is, hiszen a sajtótájékoztató témája is éppen az első néhány percben került a vezetőség kezébe. A komikusan előre borítékolt gondolatokat Horváth Soma, Szombathely kultúráért felelős alpolgármestere és Németh Károly, a színház produkciós menedzsere is meglepve bontogatta.

Sok újfajta feladattal kell most megbirkóznia az élet minden területének, nincs ez máshogy itt sem, elsőként az elmúlt évad elmaradásait kell pótolnia. Két bérletes előadást takar ez a hiány, az Ádám almáit, melynek próbái már az online térben megkezdődtek Czukor Balázs rendezésében, és a Valló Péter által dirigált Pogánytáncot, amely a technikai okok miatt teljesen elmaradó Goldoni-komédia, a Mirandolina helyére került. Aki a Liliomfit, a Kis Hölgy a Maximbólt vagy az Equust szeretné megnézni, lesz rá lehetősége, hiszen több előadás elmaradt ezekből is, amelyeket pótolni készül a színház.

Fotó: Lutor Katalin

A teátrumot nem más tartja életben, mint a színész és közönség kettőse. 100 nézőből 99-en zenés, szórakoztató darabot kívánnak – emeli ki Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója, aki igyekszik is ennek eleget tenni, így lesz a 2020-21-es évadban Szombathelynek is egy igazi Pál utcai fiúk előadása, méghozzá Réthly Attila rendezésében. Ezt követően pedig komédiák és drámák erdejében fog kalandozni az évad. Legfontosabb kiemelni Samuel Beckett, a Godot-ra várva híres szerzőjének egy színművét, melyben Jordán Tamás is komoly szerepet vállal majd. A játszma vége című előadást éppen néhány nappal az igazgatói pozíció befejezése előtt mutatják majd be.

A keserédes mosolyoknak még maradniuk kell, hiszen a társulat is cserélődik. Elhagyja a színházat Bajomi-Nagy György, Gonda Kata, Kálmánchelyi Zoltán, Kenderes Csaba, Matusek Attila és Trokán Péter is. Azonban utánpótlásból és ideszerződő új művészekből sem lesz hiány. Érkezik Hajdu B. Peter, Hajmási Dávid, Herman Flóra, Lábodi Ádám, Major Erik és Róbert Gábor. Többükkel már az elmúlt évadokban is találkozhattunk.

A jegyiroda sorsát és a színházba engedhető emberek számát még homály fedi, de amint megszületik az erről szóló kormánydöntés és hiteles információkkal tudunk szolgálni, megtesszük. A jegyek visszaváltására folyamatosan van lehetőség, azonban a színházi dolgozók és művészek érdekében a legjobb döntésnek bizonyul, ha a már megváltott jegyeket úgy fordítjuk jó célra, hogy akár hagyjuk őket elveszni.


Lutor Katalin galériája