Nem szükséges űrhajóra szállnia annak, aki a csillagokig szeretne elérni, elegendő ugyanis ellátogatni a Y.EAST fesztiválra, aminek idén is a Zsámbéki Színházi Bázis adott otthont. A rakétabázis laktanyáival, mesebeli erdei hangulatával azonnal elvarázsolja a fesztiválozót – a környezet szépségéhez pedig kiválóan passzolnak a színvonalas előadások és az alternatív zenei felhozatal.

A cseh-magyar színházi fesztivál neve beszédes: az „Y” az Y generációra, az „EAST” pedig a fesztivál földrajzi (és talán kulturális) elhelyezkedésére utal. A „YEAST” szó angolul élesztőt jelent, ami pedig egyfajta szemléletmódot, az újdonságok, a különbözőség, nyitottság felé tett lépéseket tükrözi. A Y.EAST meseszerű világához nagyszerűen illik az égitest-tematika, a különböző helyszínek ugyanis csillagok, bolygók és űrállomások neveit viselik.

Az idei Y.EAST fesztiválon is – a cudar idő ellenére – nagyon sokan tették le voksukat a sátrazás mellett. A programok között a színházi előadások és a koncertek voltak túlsúlyban, de volt emellett, a teljesség igénye nélkül, kultfilmezés, workshopok (például kaktuszvarró workshop!), csillagvizsgáló és jóga is. A közép-kelet-európai alternatív színdarabok javát felsorakoztató palettán helyett kapott többek közt az év legjobb előadásának díjára jelölt Anne Frank Szlovákiából, A halottember és A Kékszakállú herceg vára Magyarországról, valamint a 2017-es évi Jozef Balvín-díj jelöltje, a Szecsuan Csehországból. Ez utóbbi meglepő merészséggel hozta el a Bertolt Brecht A szecsuáni jólélek című művét, ugyanis a drámát mindössze négy színésznő keltette életre a Black Hole színpadán. A cseh nyelvű darab rendkívül szórakoztató módon mutatta be a Kínához kapcsolódó asszociációinkat (úgy mint a ping-pong és a panda) úgy, hogy mindezzel együtt nem abszurd, hanem egy érdekes és különleges alternatív színdarab rajzolódott ki előttünk. A négy színésznő bravúrosan váltogatta a szerepeket: a közönség soraiból egy pillanatig sem volt kétséges, hogy éppen melyik szereplő áll a porondon.

A fesztiválon mozizásra is volt lehetőség – olyan kultuszfilmeket lehetett megnézni például, mint a Rocky Horror Picture Show és a Hair. Számos lehetőségük volt a családoknak is, hogy jól érezzék magukat, ugyanis rengeteg program volt kimondottan a gyermekek részére is. Végezetül pedig, a sportrajongók sem maradtak hoppon, ugyanis a fesztivál utolsó napján Magyarország-Csehország fesztiválválogatott focimeccsen mérhették össze erejüket a Y.EAST fellépői.


Kósa Bogi galériája