Az Each Eclipse zenekar csupán nemrég született meg, mégis már egy kislemezt tudhatnak magukénak. Stílusukat nem lehet beskatulyázni, több zenei irányzat is képviselteti magát dalaikban. A banda alapító tagjai, Ambrus Gergő és Gyöngyösi Dávid meséltek a kislemez születéséről, a dalaikban rejlő üzenetekről és arról, hogy milyen terveket tartogatnak a jövőre nézve.

Hogyan zajlik a dalírás folyamata? Mindig megvan a szerepe a tagoknak, hogy ki az, aki a szöveget írja, ki az, aki összerakja a dalt, vagy ez változó?

Gergő: Az esetek nagy részében az én fejemben születik meg az ötlet. Ezt az ötletet, ami lehet egy konkrét zenei alap, egy énekdallam vagy egy szövegrészlet, elküldöm Dávidnak, aki vagy rábólint és elkezd dolgozni rajta, vagy azt mondja, hogy ez nem jó, ezt hagyjuk. Amikor úgy érezzük, hogy a dal már 90%-ban kész van, akkor összeülünk és felvesszük az utolsó vagy éppen az utolsó előtti sávokat, mert még az utolsó pillanatban is szoktunk változtatni.

Dávid: Igen, még az utolsó utáni pillanatban is jönnek ötletek, hogy mit hogyan csinálhatnánk, hogyan csiszolhatnánk még a dalon. Vannak néha fix szerepek, például a mixelést Geri csinálja. Nyilvánvalóan a zenekar tagjainak van beleszólása a folyamatba, de az alap elképzelés általában Geri fejében születik. Ugyanakkor a szerepeknél vannak átmenetek. Például a New Order szövegét Geri írta, de a Let It Go rapszövegét pedig én hoztam.

Milyen zenei irányzatot képviseltek?

D: Nincs egy konkrét megragadható stílusunk, ami az eddigi munkánkon is hallatszik. A kislemezünkön olyan számok vannak, amelyek nem feltétlenül sorolhatók be egy stílus alá, sőt, ezek a dalok nem is egy időben íródtak.

Milyen üzenetet hordoznak a dalaitok?

D: Minden egyes számnak van egy konkrét üzenete, de ez az üzenet minden dalban más.

G: Mindig próbálunk valamilyen témát megragadni, és próbálunk olyan problémákat is feldolgozni és megragadni, amelyeket nem feltétlenül éltünk meg személy szerint, mint például egy háborút. Persze ebbe nagyon nehéz belegondolni így, hogy nem éltem át. Ugyanakkor ez egy olyan téma, amit szerintem nem szabadna figyelmen kívül hagyni.

D: Ott van például a New Order, amelyben megpróbáljuk felhívni a figyelmet a környezetvédelemre; ne próbáljuk meg tönkre tenni és felélni azokat a javakat, amiket továbbadhatnánk a következő generációnak vagy az azt következőnek.

G: Az is fontos, hogy ne csak a bolygóra, hanem egymásra is figyeljünk oda. Vegyük észre azokat az embereket, akik elnyomásban élnek, és próbáljunk meg segíteni nekik.

D: Maga a kislemez is elég érzelmes. Tulajdonképpen a lemez akkor készült, amikor a zenekar életében volt egy kényszerszünet, és a dalok nagyrészt lelki, illetve mentális problémákra próbálnak reflektálni, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni, hanem igenis oda kell figyelni magunkra és egymásra.

Kik azok az előadók, akik leginkább inspirálnak titeket a mindennapokban?

D: Nagyon nehéz kiemelni egyet, mert rengeteg van.

G: A zenei stílusunk és a zenei elképzelésünk Dáviddal nagyon hasonló, viszont mindannyian másféle zenét hallgatunk. Én főként rock és hip-hop között mozgok, Dávid valamikor mindenevő, valamikor csak egyfélét hallgat.

D: Ez így van. Most leginkább pop-ot fogyasztok a mindennapjaim során.

G: Ami minket összehozott a zenekar alapításakor, az az volt, hogy mind a ketten hatalmas Linkin Park fanok voltunk, meg vagyunk is jelenleg.

Milyen érzés volt kiadni a kezeitek közül egy kislemezt?

G: Én egy kicsit féltem attól, hogy az embereknek mi lesz a véleménye, mert a Duality például teljesen más, mint amit megszokhattak tőlünk azok, akik ismernek minket. Egy teljesen más stílust képvisel, hiszen ez a dal inkább közel áll az elektronikus pop stílushoz, míg a New Order egy rockos dal.

Milyenek voltak a visszajelzések a kiadás után?

D: Nagyon vegyes volt. Kaptunk nagyon sok építő jellegű kritikát, nagyon sok dicséretet zenészektől, akikkel egy suliba jártunk. 

G: Én eleinte próbáltam figyelmen kívül hagyni az emberek véleményét, részben azért is, mert számomra egy intim dolog volt az, hogy zenén keresztül nyíljak meg az embereknek. Persze, egy idő után nem tudtam elmenni az emberek véleménye mellett, de ez nem is baj. Nem emlékszem rá, hogy lett volna nagyon negatív véleménye valakinek is róla, ami egy nagyon jó dolog.

Gergő említette, hogy dolgoztok már egy új dalon. Lehet már tudni valamit róla?

G: Ez így van, hamarosan kijön a dal. A dallal együtt egy új tagot is szeretnénk majd bemutatni, de az ő kiléte még nem publikus.

D: Én most csak annyit mondanék róla, hogy atmoszférájában teljesen más lesz, mint amit eddig megszoktak tőlünk az emberek. Ez most egy picit más irány lesz, de ugyanúgy a mi szövegeinkkel és a mi üzeneteinkkel gazdagítva. A hangulata tehát hasonló lesz, mint az eddigiek, de stílusban kicsit el fog térni.

G: Most szerettünk volna egy kis újítást hozni a dal stílusát tekintve.

Terveztek a jövőben fellépni, esetleg klipet forgatni?

D: A klipforgatás igazából már folyamatban van. Nyilván most a jelenlegi helyzet miatt el van halasztva, de amint kicsit javul, egyből forogni fognak a kamerák. A koncerthez pedig ragaszkodunk.

G: Sajnos emiatt a helyzet miatt nehéz keresni fellépéshez helyet, de természetesen jó lenne minél előbb fellépni idén. Azt is hozzá kell tennem, hogy mi jól körülnézünk, hogy hol is léphetnénk fel, mert biztosak szeretnénk abban lenni, hogy a közönség befogadja azt az üzenetet, amit mi szeretnénk átadni.