A Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi karának szervezésében Veszprémbe látogatott az Esti Kornél együttes. Koncertjük előtt a zenekar énekesével, Bodor Áronnal beszélgettem.

Ti is egy gimis együttesből indultatok… Hogyan jutottatok el idáig? Mi a történetetek?

Ez az én személyes véleményem, de azért gimis zenekarként alakultak, mert természetesen még gimnáziumba jártak! (Áron csak 2012-ben csatlakozott a zenekarhoz) Nem szándékosan, de mostanában már kezdjük levetkőzni, kezd lekopni rólunk, kinövünk belőle. A közönségünk összetétele is változik az idővel, és jó látni, hogy egyre idősebb arcok jelennek meg a koncertjeinken.

Tehetségkutatót nyertek a srácok, ott ismerkedtek meg a menedzserünkkel, aki zsűritag volt. Ő kezdte terelgetni őket, később Lovasinak is tetszett az első lemez (ők játszottak a Kispál és a Borz 2010-es búcsúkoncertjén, a Szigeten). Nyilván kapcsolatokon is múlik, de ezek a kapcsolatok azért jöhetnek, mert elnyeri a tetszésüket a zenénk. Ha valaki jól csinálja azt, amit csinál, az előbb-utóbb megtalálja a közönségét és ez mindenben megfigyelhető.

Amikor elkezdtétek gondoltátok, hogy ez egy ilyen nagy volumenű dologgá növi ki magát? Gondoltátok, hogy hivatásszerűen fogtok a zenével foglalkozni?  Tudom, hogy neked is volt egy iskolai zenekarod, a Sánta Kutya…

Éreztem valami ilyesmit, hogy nekem ehhez van affinitásom, de az sosem volt bennem, hogy azért csináljam, hogy híres legyek. Úgy éreztem, hogy amit én mondok és csinálok, az sok embernek mondhat még valamit és csak csináltam ami éppen jólesett. A srácok is ugyanígy vannak a zenekarban, úgyhogy egy hullámhosszra kerültünk már az elején.

Hol találkoztál a zenekarral?

Volt egy ismerősöm, aki nagy Esti Kornél rajongó volt, és ő mondta, hogy énekest keresnek.  Kíváncsiságból elküldtem nekik pár Sánta Kutyás számunkat, és behívtak próbára. Akkor még nem mondták ki, de éreztem, hogy engem választanak.

Honnan jött az Esti Kornél név? Van valami különleges kapcsolatotok Kosztolányival?

Gimiben éppen Esti Kornélt vették és teljesen magukénak érezték a feelinget. Nem úgy történt, hogy ehhez kapcsolódó dalokat akartunk írni, hanem a dalaink teljesen beleillettek ebbe a világba.

Miből inspirálódtok?

Bármiből. Nekem például egyszer csak be szokott kattanni valami, ami mindig beindítja az elmém, de nincs kizárólag egy konkrét dolog, ami erre képes.

Közösen írjátok a szövegeket?

A legtöbb szövegen Lázár Domokos írja, a gitáros, de csak azért mert ő a legtermékenyebb, különben teljes demokrácia van ezen a téren. Szinte mindenki írt már szöveget a bandából, szerencsére jó érzékünk van hozzá.

Kik hatottak a zenétekre?

Hatan vagyunk, sokféle zenét hallgatunk Marilyn Mansontól a Trabantig bármi jöhet. Vannak nagyobb nevek, akiket ki tudnék emelni, de az egész egy nagy kevertség, magába foglalja mindannyiunk stílusát.

Mit szeretnétek  átadni a közönségnek?

Nehéz kérdés, de nyilván magunkat. Egyfajta levezetést jelent nekünk. A legtöbb Esti Kornél szám depresszív, de ez ránk nem jellemző a személyes életünkben.

Van egy közös példaképetek , akire mindannyian felnéztek?

Ez is egy keverék dolog, de például Lovasi vagy az Artic Monkeys.

Hogy egyeztetitek össze a próbákat?

Hát elég nehezen, mert én Veszprémben lakom, heti kétszer próbálunk és hétvégenként általában koncert van.  Nem olyan egyszerű.

Van valami tanácsotok egy olyan gimnáziumi zenekarnak, aki a ti példátokat szeretné követni?

Hallgassanak minél több új zenét, mert csak a régi dolgokból nem lehet újat alkotni!