A szakmai képzések rendszerének megváltozásával a klasszikus OKJ-s tanfolyamok is megszűnnek, ami azt jelenti, hogy a szombathelyi Artopolis Művészeti Iskolában utoljára lehet OKJ-s diplomát adó grafikusképzésre jelentkezni.

Alig három éve jött létre az Artopolis Művészeti Iskola Szombathelyen. Képzései több helyszínen, kiválóan felszerelt oktatótermekben zajlanak, ahol nagy tapasztalattal, komoly szakmai múlttal rendelkező tanároktól tanulhatnak a hallgatók. 

„Grafikusképzésünk során a diákjaink megismerik például a tervezés alapvető műfajait, kiemelt tudást kapnak tipográfiából és logótervezésből, jártasak lesznek az online felületek, az arculattervezés, illetve a különböző kiadványok (könyv, magazin, plakát) tervezésében” — tudtuk meg Gellai Ildikótól, az Artopolis oktatásszervezőjétől. „Figyelembe vesszük a piaci elvárásokat is, ezért fontosnak tartjuk, hogy diákjaink átlássák a tervezés fázisait, ismerjék a nyomtatott anyag létrejöttének folyamatát, a tervezéstől a nyomdai előkészítésen át a kivitelezésig, professzionálisan használják a számítógépes programokat, mindezek mellett rálátásuk legyen a szakmai környezetre, és tájékozottak legyenek a hagyományos és a kortárs vizuális kultúrában is.”

artopolis
Forrás: Artopolis Művészeti Iskola

A tanárok és az általuk tanított szakágak: 

 • Masszi Ferenc képzőművész: rajz, festés, mintázás
 • Bonyhádi Károly tervezőgrafikus: tervezőgrafikai technológiai gyakorlat
 • Szántó István festőművész: rajz, festés, mintázás
 • Vörös Máté grafikusművész: szaktörténet, anyagismeret, illusztrációs gyakorlat
 • Horváth Valéria tervezőgrafikus: tervezőgrafikai elmélet, tervezési gyakorlat
 • Horváth Attila számítógépes grafikus: tervezőgrafikai technológiai gyakorlat
 • Tóth Viki tervezőgrafikus: tervezőgrafikai elmélet, tervezési gyakorlat
 • Mihály Tamás UI designer, számítógépes grafikus: tervezőgrafikai technológiai gyakorlat
 • Karácsony Sára építész: rajz, festés, mintázás
 • Nagy Anna esztéta: művészettörténet és kortárs művészettörténet

A grafikus szakmai képzésen végzett szakemberek egyrészt önállóan tudnak részt venni különböző tervezési és kivitelezési munkákban, másrészt grafikai stúdiókban, könyvkiadóknál, nyomdaipari cégeknél tudnak elhelyezkedni, ahol vezető grafikusok, designerek irányítása mellett különböző szakmai feladatokat tudnak elvégezni. 

A grafikus szakmai végzettséget adó képzésen kívül tanulhatnak az iskolában pixelgrafikus  és vektorgrafikus képszerkesztést, kiadványszerkesztést és közösségi hálózatok használatát is. 

Szakmaiság és közösségi élet

Ildikó szerint az iskola számára kiemelten fontos, hogy a diákok a szakmai programok egy részét közösségként is megéljék: „Mentünk már együtt Bécsbe aktuális kiállításokat nézni, vagy említhetjük a közös mozizást (művészeti filmeket, előadásokat szoktunk nézni), melyeket rendre nagy beszélgetések, izgalmas viták követnek. A diák-tanár Messenger-csoportban nem csak az oktatással kapcsolatos információk hangzanak el, de kiválóan alkalmas a felület arra is, hogy megosszuk egymással a legfrissebb, vagy épp legérdekesebb híreket, információkat a grafika és a vizuális kultúra világából. Diákjaink munkáiból pedig kiállítást szerveztünk a szombathelyi Kilences Cafe & Kultfoodban és a Herényiek Házában. Jelenleg éppen egy újabb kiállításra készülünk, természetesen online.” 

artopolis
Kiállítás a Kilences Cafe & Kultfoodban (Forrás: Artopolis Művészeti Iskola)

Mindezekre pedig, úgy tűnik, ilyen formában – államilag elismert, szakmai bizonyítvány megszerzésére az OKJ képzés keretén belül – utoljára lesz lehetőségük az érdeklődőknek, hiszen megváltozik a szakmai képzések rendszere. A klasszikus OKJ-s képzés megszűnik, így február 28-ig lehet jelentkezni az utolsó, OKJ-s diplomát adó grafikus képzésre az Artopolis Művészeti Iskolában. „Az új képzési szerkezet egyik ágát a szakmai oktatásban elsajátítható szakmák, másik halmazát a szakmai képzés keretében megszerezhető szakképesítések alkotják” — magyarázta Ildikó az átalakulás mikéntjét, majd tovább részletezve hozzátette, hogy lesznek úgynevezett szakmák és szakmai képzések: „Az elsőt jelentik az alapszakmák, ezeket szakképzési centrumokban, szakgimnáziumokban, iskolai rendszerű képzés keretében lehet elsajátítani.  A második – amelyben a művészeti iskolánk is érdekelt – a szakképesítés, melynek kimenetele egy szakképesítő végzettség. A mi esetünkben ez a Képző- és iparművészeti munkatárs – Művészeti grafikus.”

Tehát szakképesítés szerezhető, melyre bizonyos munkakörök betöltéséhez lesz majd szükség. Ám ne tévesszen meg senkit a művészeti jelző, mert tartalmában ez a grafikus OKJ-s képzés képzési tervével esik egybe. A képesítő vizsga sikeres teljesítése esetén a vizsgázó államilag elismert, szakképesítést tanúsító képesítő bizonyítványt szerezhet.

Bár ez nem jelenti azt, hogy megszűnnek az ilyen típusú lehetőségek, de jelentősen megváltozik a grafikus képzés helyzete. Részben szakképző centrumokban fog majd zajlani, állami felnőttképzés keretében. Ugyanakkor továbbra is meglesz a lehetőség arra, hogy magas színvonalú szakmai képzést adjunk itt, az Artopolis Művészeti Iskolában is, de már az eddigiektől eltérő keretek között” — tette hozzá Ildikó a grafikusképzés jövőjét fejtegetve. 

A képzésről: 

 • Képzési forma: felnőttképzés
 • OKJ-azonosító: grafikus 54 211 04
 • Engedélyszám: E-001847/2018/A001
 • Időtartam: 2 év / 4 félév / 900 óra
 • Kezdés: 2020. december – a csoporthoz 2021. február 28-ig lehet csatlakozni!
 • Tandíj: 179.000 Ft / félév
 • Helyszínek: Artopolis Művészeti Iskola, 9700 Szombathely, Dózsa Gy. u. 11.; Imago Stúdió Műterme (9700 Szombathely, Géfin Gy. u. 22.)
 • A jelentkezési lap letölthető innen.
 • Férőhelyek száma: 15 fő
 • Megengedett hiányzás: 20%
 • Vizsgák: írásbeli és/vagy szóbeli modulzáró vizsgák, komplex szakmai vizsga
 • Vizsgadíj: a vonatkozó kormányrendelet alapján évente számítandó
 • Tanúsítás: államilag elismert OKJ – bizonyítvány
artopolis
Forrás: Artopolis Művészeti Iskola

A jelentkezés részletei az alábbi linken: http://artopolis.hu/jelentkezz/

Kiemelt kép: Artopolis Művészeti Iskola