2018. május 23-án ritka csillagállásnak lehettek tanúi a szombathelyi Weöres Sándor Színház aulájába érkezők. A tizedik, jubileumi évad során a színház fotósának szívéhez közel álló képekből készült kiállítás megnyitóján jártunk.

A THEA-TÉR programkínálata május és június hónapokban is változatos eseményekkel, előadásokkal kényezteti a kultúrát szomjazó közönséget. A Fénypont című fotókiállításon a már tíz éve a színházi pillanatokat megörökítő Mészáros Zsolt munkáit láthatjuk, ahogy mozdulatlanul, de mégis élettel telve, különleges hangulatot teremtenek a WSSZ aulájában.

Az est fénypontjaként a közszemlére tett képeken megjelenő színészek pontosan abban a jelmezben és sminkben léptek ki a közönség sorai mögül, amelyben a felvételeken szerepelnek. Mindegyikük elfoglalta helyét a saját képe előtt, ezzel még egyedülállóbbá bővítve az eseményt. A kiállítást Oroszy Csaba képzőművész nyitotta meg, aki beszédében méltatta a fotóst, aki a folyékony formabontás” képviselője, s aki a ma trendinek számító pózőrködő megoldásokkal szembehelyezkedve végzi munkáját. Képei könnyen felismerhetőek, nevéhez köthetőek a rá jellemző egyéni fényképezési stílusnak köszönhetően.

Fotó: Horváth Tünde

A fotóművészethez kevésbé értő, laikusnak mondható látogató számára a legkönnyebben felismerhető sajátosság a felvételeken megjelenő kontrasztosság lehet, és az egyes darabokon szembetűnő élénk színű részletek; kék szoknyák, rózsaszín öltönyök, korallpiros kosztümök. A megnyitó keretében az összegyűltek szeme láttára elkészült az évadzáró fotó, amelyhez a színészek csoportba gyűltek a terem közepén: igazi ritka csillagegyüttállás. Az idei évadban bemutatott, legkülönbözőbb színdarabokból kilépett karakterek elfoglalták helyüket egymás mellett, és mintha mégis a leghétköznapibb társaság készítene csoportképet, páran feltették a kérdést:

Mi is benne vagyunk?

Ennek a jubileumi évadzáró képnek már a születése előtt helyet biztosítottak a kiállításban; egy fehér felületen felirat hirdette: a csoportkép hűlt helye.

Az este folyamán megtudhattuk, a fotós szerint a legfontosabb eleme a színházi fotózásnak az együttműködés, amelyet Szombathelyen már olyan magas szinten tudnak művelni a színészekkel, mintha ők csak neki játszanának egy jó fotó érdekében. Zárásként állófogadással vendégelték meg a jelenlévőket, akik így együtt pezsgőzhettek a társulat tagjaival. Így vált hivatalosan is körbejárhatóvá – hogy Oroszy Csaba szavaival éljek – a megállított idő.


Horváth Tünde galériája