Február 1-től a Tesla Loftban végre a hazai közönség is találkozhat Banksy, a földkerekség legismertebb graffiti művészének világát bemutató kiállítással.

A Godot Kortárs Művészeti Intézet által gondozott tárlat igyekszik minél átfogóbb képet adni a “rejtőzködő művész” tevékenységéről a világ számos pontján kiállított műveken túl eddig még nem látott alkotásokat is bemutatva.

Évek óta vár a hazai közönség egy Banksy művészetét bemutató kiállításra, eddig hiába, most azonban egy hosszabb világ körüli út után Budapestre érkezik az Art of Banksy utazó kiállítás, mely igyekszik átfogó képet adni a rejtőzködő street art művész világáról. „Az Art of Banksy kiállítás behozza nekünk a világ különböző pontjain, mállott vakolaton, üres téglafalon vagy egy sivár felüljárón megjelent műveket a kiállítótérbe és újragondolva mutatja be az ismeretlen zseni alkotásait, hogy a művek esszenciális üzenetét festmények, fotók, printek formájában egy izgalmas kiállítási élménybe sűrítve közvetítse” – mondta Sáfár Zoltán, a Godot Kortárs Művészeti Intézet alapító-tulajdonosa.

Banksy munkái bejárják szerte a világot úgy a virtuális térben, milliók megosztásával a közösségi médiában, mint a valóságban, kiállítások formájában amikhez azonban a brit művész javarészt nem járul hozzá. Az óriási sikerrel bemutatott kiállítások anyagai, melyeket országokon keresztül utaztatnak, edukatív jelleggel, ismeretterjesztő módon nyújtanak átfogó képet Banksy művészetéről.

Az itthon látható Art of Banksy kiállítás azonban – a többi Banksy kiállításoktól eltérően egyedi élményt nyújt majd a látogatóknak, hiszen a Godot Galéria jóvoltából olyan alkotásokat is bemutat, melyeket még nem láthatott kiállításon a nagyközönség.Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a Godot Galéria munkásságát a nemzetközi partnerek is elismerik és már folynak az egyeztetések, hogy az általunk bővített kiállítás kerül majd bemutatásra a jövőben világszerte” – mondta a Godot tulajdonosa, Sáfár Zoltán.

Egyedi lesz a budapesti kiállítás abban is, hogy az AR (augmented reality), a kiterjesztett valóság technológiai csodája segítségével Banksy utcai műalkotásai is megelevenednek majd a Tesla falai között, és az utcai műveket is megtekintheti majd Budapesten a látogató.

Forrás: theartofbanksy.hu

Banksy személyének kilétét homály fedi, mégis a Time magazin korábban a világ 100 legbefolyásosabb embere közé sorolta, köszönhetően többek között erőteljes politikai és társadalomkritikai szemléletének, szarkasztikus humorának, képbe sűrített iróniájának. Politikai aktivistaként küzd az erőszak, a kapzsiság és a fogyasztói társadalom mértéktelensége ellen, valamint bristoli Robin Hoodként áll ki a szegények, az elnyomottak és a kisebbségek mellett.

Számos találgatás övezi Banksy kilétét” – meséli Illés Gabriella,  a kiállítás koprodukciós partnere, a TulipánTündér Produkció vezetője. „Az biztosnak tűnik, hogy az Egyesült Királyságban, Bristolban született, ezen túl azonban semmit nem tudunk róla, bár többen próbálták felkutatni, ki rejlik a híres Banksy név mögött. Mindeközben az ikonikus street art képekre mesés ajánlatokat tesznek, a Lány luftballonnal című munkája után készült festmény – mely a leütést követően azonnal ledarálta saját magát – több mint 1 millió fontért (kb. 400 millió forintért) kelt el” – tette hozzá a korábban számos kiállítást jegyző producer.

A kiállítás április 30-ig fogadja a látogatókat.