A Szabad Európa TV Szombathely Stúdió most a belvárosi mozi kirakatába költöztetett képújsággal, utcai adásmenettel és tárgykollekcióval ad betekintést a 2021. tavaszi művészeti kutatási folyamatba, ahol a rendszerváltást követő évek helyi emlékezetét, a szabadság egykori töredékeit, helyszíneit, közösen megtapasztalt eseményeit keresték.

Megnyitó: 2021. június 30. (szerda) 17.00

Facebook-esemény: TELIVÍZIÓ – szabad adás a kirakatban

A megnyitón a Szabad Európa TV körzeti stúdiójának egyik állandó moderátora, Salamon Júlia vezet be a kirakattévézés mikéntjébe.

Installáció: Vincze Márton és Salamon Júlia

Médiaanyagok: a Szabad Európa TV Stúdió Szombathely stábja: Farkas Boldizsár, Feiner Emma, Fodor Levente, Fókás Márton, Nakada Anna Róza, a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium mozgókép- és animációkészítő szak harmadéves diákjai, W. Horváth Tibor és Salamon Júlia

szabad európa tv
Illusztráció a budapesti kiállításról (fotó: Simon Zsuzsanna)

Szakmai partner: Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete (KÖME), Pneuma Szöv. művészcsoport

Kirakattévézési lehetőség 2021. július 8-ig, az AGORA Savaria Filmszínház Kőszegi utca felőli kirakatsorán, az árkádsor alatt lesz elérhető.

A SZABAD EURÓPA TELEVÍZIÓ Szombathely – Identitás és helyi emlékezet összekapcsolása (TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01398) projekt keretében, Széchenyi 2020 program támogatásában valósul meg.

A Szabad Európa TV küldetése: 

A TV Free Europe egy tele-színházi vízió – 5 különböző országban működő 6 körzeti stúdió együttműködése –, amely a performansz és a multimédia művészet, a kulturális örökség és a művészetoktatás területeit öleli fel.

Mi történt a szabadság reményeivel a hidegháború befejezése után? Mit jelent ma a szabad Európa? Mi szabadíthat meg egyáltalán egy globális járvány idején? És mi van a határokkal?

Harminc évvel az után, hogy a Szabad Európa Rádió közvetítette és segítette a Vasfüggöny leomlását, végre elindult a Szabad Európa TV!

1989 – a Vasfüggöny leomlásának és a határok feloldásának az éve. Remény volt a levegőben. Ma mi van a levegőben? Mi lett az akkori szabadság-ígéretekből? Különben is: mi a szabadság?

A szabadságot keressük (we’ve been looking for freedom…): „szabad” művésznek lenni a „szabad” piacon? Mindenki ügynök: csak most nem az állambiztonságnak, hanem magunknak dolgozunk?

Végre eljött a Szabad Európa TV ideje!

A Szabad Európa TV kritikus közeg, amely kérdéseket tesz fel, és maga is kísérletet tesz élhető élet- és munkastruktúrák létrehozására. Nyitott folyamat és kudarc. Üzeneteket küld a jövőből, és élőben közvetíti a múltat a képernyődre. Mindenki saját, személyre szabott TV-je lehet. Boldogan bányásszuk elő a félmúlt közös tévénézésekről alkotott kliséit, majd ezt közös tévékészítésbe és -nézésbe fordítjuk. A katódsugaras tömegmédium találkozik a mai valósággal és képzelőerővel.

Kiemelt kép: Szabad Európa Tv