Egy négy lapos notesztöredékben került elő a szóban forgó nyolc soros József Attila-vers szerzői aláírással, amit februárban az Antikvárium.hu árverésre is bocsát – írja a Telex.

A dátuma szerint

1935. március 8-án született költemény óriási irodalmi jelentőséggel bír, hiszen amellett, hogy az József Attila 1934-ben megismert analitikusához, Gyömrői Edithez íródott versek egyike, azon belül is a valószínűsíthető első darabja, a költő korábbi, Számvetés című versével is szoros kapcsolatot mutat.

Edit a vers címe, a szöveg pedig a következő:

„Ezért üldögélek / a világban. // Minden pillanat / édes, kellemes // Ezért a szivemen / már nem / sötét dolgok ülnek / kedvesem mosolygok.”

Az Edit című József Attila-vers kézirata
Az Edit című József Attila-vers kézirata. forrás: antikvarium.hu

A Telex továbbá arról is beszámol,

hogy a notesz egy lefoglalási jegyzőkönyvvel együtt került elő, amiből kiderül, hogy az József Attila zsidó származású barátjának, Barta Istvánnak a tulajdonában állt az 1945-ös letartóztatásáig, amikor a munkatáborba szállítását követően elkobozták tőle „József Attila Szép remények verses notesze 1935” példányát.

Ez azért is izgalomra adhat okot, mert a „Szép remények című verses noteszét nem ismerjük József Attilának, az eddigi szakirodalomban még csak utalás sincs rá – írja a felfedezésről tanulmányában Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész.

Feltételezhető tehát, hogy az ebben a notesztöredékben olvasható költemények több darabja továbbra is még felfedezésre vár.


Kiemelt kép: PIM