Szeptember 23–25 között megrendezik a FIN – Fehérvári Irodalmi Napokat, 22-én, a nulladik napon pedig nyomdalátogatás lesz. A résztvevőket könyvbemutatók, festőművészeti tárlatok, koncertek és még gasztroélmények is várják. Vendégként többek között jelen lesz Ferencz Mónika, Saly Noémi, Dragomán György, Cserna-Szabó András és Szűcs Krisztián.

A FIN – Fehérvári Irodalmi Napok közösségi irodalmi fesztivált 2016 óta hatodszorra rendezik meg Székesfehérváron. A városban az elmúlt évtizedben több helyszínen zajlottak sikeres irodalmi sorozatok, és zajlanak ma is, a FIN célja pedig az, hogy ezeket összefogja, és egy háromnapos fesztivál keretében tárja az irodalom iránt érdeklődők elé. Az eseménysorozat alkalmat nyújt arra, hogy a város különböző kulturális színterei bemutatkozzanak, és kapcsolatot teremtsenek a kortárs képzőművészet, a magyar és nemzetközi gasztronómiai hagyományok, a mai szubkulturális terek, a hagyományos kulturális intézmények és a kortárs irodalom között.

A Fehérvári Irodalmi Napoknak számos partnere van, de a szervezők kiemelik, hogy a FIN 2018-tól a Garami Richárd Alapítvány szervezésében valósul meg. Az öt évvel ezelőtt elhunyt képzőművész állandó, aktív és formáló szereplője volt a székesfehérvári kulturális életnek, számos városi esemény, képzőművészeti akció és kulturális program kapcsolódik össze a nevével. Az emlékét és hagyatékát őrző alapítvány a közösségi irodalmi fesztivál szervezésével és lebonyolításával ezt a hagyományt folytatja, hogy Garami Richárd neve a képzőművészet mellett a kulturális programok világában is fennmaradjon.

Fehérvári Irodalmi Napok f21

A 2021-es FIN – Fehérvári Irodalmi Napokon mások mellett vendég lesz Ferencz Mónika Junior Szépíró-díjas költő, bemutatkozik a székesfehérvári Crescendo-zenekar, fellép Szűcs Krisztián önálló szerzői estjével, bemutatják Saly Noémi Ha túléljük ezt a marhaságot című prózakötetét, a résztvevők megtekinthetik Debreczeny Zoltán festőművész „keréktárlatát”, gramofonzene mellett kóstolhatják meg a Dragomán György Főzőskönyve alapján készült menüt, fellép Kovács Asztrik és a Grand Bleu-zenekar, és best of-műsorral búcsúztatják el a KafkaBeat Kocsmaszínházat. Idén ismét lesz nulladik nap a FIN-en, ezúttal rendhagyó irodalmi nyomdalátogatást tartanak az ALTO Nyomdában Cserna-Szabó András közreműködésével. A fesztivált csütörtökön Valuska László nyitja meg.

Programterv:

Szeptember 22., szerda (0. nap)

18.00 Írók a nyomdában: Cserna-Szabó András. Nyomdalátogatás, beszélgetés, felolvasás. (ALTO Nyomda, Irányi Dániel utca 6.)

Szeptember 23., csütörtök (1. nap)

17.00 Megnyitó: Valuska László
17.30 Keréktárlat: Debreczeny Zoltán festőművész mozgó kiállítása
18.00 Ha túléljük ezt a marhaságot: Saly Noémi prózakötetének bemutatója. Moderátor: Józsa Márta.
19.00 Crescendo-koncert

(A programok helyszíne: Fejér Megyei Levéltár, Szent István tér 2-3.)

Szeptember 24., péntek (2. nap)

17.00 Búvárkodás haladóknak: Ferencz Mónika új verseskötetének bemutatója. Moderátor: Gaborják Ádám.
(Study Könyvesbolt, Ady Endre utca)
20.00 Best of Kafkabeat: Válogatás a KafkaBeat Kocsmaszínház korábbi műsoraiból. Közreműködik: Horváth Gergely, Ács Tamás, Barbély Gábor, Karsai Dániel. (Paraba, Jancsár köz 4.)

Szeptember 25., szombat (3. nap)

Petz gasztrodélután
16.00 Főzőskönyv: Beszélgetés és főzés Dragomán Györggyel. Moderátor: Czinki Ferenc.
18.00 Grand Bleu-koncert
20.00 Szűcs Krisztián-szólókoncert
(A programok helyszíne: Petz Söröző, Bőrgyár u. 23.)

A FIN partnerei: 972 sörfőzde, ALTO Nyomda, Garami Richárd Alapítvány, Fehérvári Heti Betevő, Logsol Kft., Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltára, Paraba, Petz Söröző, Study – Könyvek Boltja, Szépírók Társasága

További információ a FIN Facebook-oldalán.

Kiemelt kép: Fehérvári Irodalmi Napok Facebook