A Savaria Slam Poetry csapata az underground szombathelyi kulturális élet egyik zászlóshajójává vált az elmúlt években. A helyiek szemében „legendás” alapítógeneráció már jórészt átadta a mikrofont a még ifjabbaknak; 2018 őszét is egy újabb átalakulással kezdik a vasi slammerek: a Pistons Pub közelmúltbeli bezárásával új lakhely után kellett nézniük.

Szeptember 19-én már a 7. évadát kezdi a Savaria Slam Poetry formáció, az új helyszín pedig nem más lett, mint a szombathelyiek által jól ismert AGORA-Művelődési és Sportház aulája, amely könnyűzenei koncerteknek is rendszeresen otthont ad. „Nem először fordul elő, hogy új helyre költözik az SSP csapata: voltunk a 69 Pubban, majd a Magházban, most pedig három év után nehéz szívvel hagyjuk el a Pistons Pub falait.” – mondta el lapunknak Székely Zoárd slammer. „Sajnos szeretett kocsmánk a nyár folyamán bezárt, így kénytelenek voltunk máshol kopogtatni. Legnagyobb szerencsénkre szinte ölünkbe pottyant az új lehetőség, az Agorától megkeresett minket Bali Krisztina és Prieger Szabolcs, akik voltak olyan kedvesek, felkínálták helyszínként a Művelődési és Sportházat.”

Forrás: Savaria Slam Poetry

Bali Krisztina kérdésünkre válaszolva azt mondta, természetesnek vették, hogy befogadják az „otthon” nélkül maradt közösséget, hiszen a helyszín erre különösen alkalmas. „Az AGORA Szombathelyi Kulturális Központban koncertek, színdarabok, táncosok, bloggerek és vloggerek is helyet találnak maguknak. A Savaria Slam Poetryhez a fiatalokkal együtt alakítjuk olyanná a teret, hogy abban otthonosan érezzék magukat, elképzelésüknek megfelelő legyen. Szeretnénk, ha az AGORA a csapat bázisává válna, ahova bármikor jöhetnek, mi várjuk őket. A szervezők már nagyon készülnek, ismerve a csapatot, biztos vagyok benne, hogy a hangulat szuper lesz.”

Az estek a szervezők reményei szerint erősebb keretet kapnak, a tartalom és a hagyományok azonban változatlanok maradnak, csak néhány újítást vezetnek be. Ilyen a kezdés időpontja is, amit a kollégista és bejáró fiatalok érdekében hoztak előre; 19 órakor mindenképpen a szellemi húrok közé csapnak, ígérte Lutor Katalin, a Savaria Slam Poetry egyik házigazdája. Tőle tudtuk meg azt is, hogy jegyértékesítés csak a helyszínen lesz, 18 órától 20:30-ig, a belépő 500 Ft, amelynek minden fillérje felett a csapat rendelkezik.

Fotó: Lutor Katalin

„Aki vett már részt egy szombathelyi slam-esten, talán elsőre is feltűnt számára, hogy milyen színes egyéniségek állnak színpadra minden hónapban. Lutor Katalin, Paukovics Gergely és Varga Mátyás évek óta slammelnek, tapasztalt versenyzők, mégis mindhárman teljesen más műfajt képviselnek. A visszatérő nézőknek már elég egy apró idézet és könnyen beazonosíthatják melyik előadótól származik. Ez a fajta egyediség/egyéniség az, ami szerintem nélkülözhetetlen ebben a műfajban. Viszont vannak “új” reménységeink, Antal Dániel és Szabó Laura, ők nagyjából egy éve csatlakoztak hozzánk és legnagyobb örömünkre azóta állandó fellépőkké váltak.” – foglalta össze a slam jelenlegi szombathelyi helyzetét Zoárd.

A helyszín és az időpont tehát új, a tartalom a régi, a színvonalat pedig egyre inkább emelni szeretnék a szervezők: megmaradnak az open mic percek is, a zsűrizés, a versenyre azonban előzetesen kell jelentkezni; ez a házirend érvényes már a szeptember 19-én, szerdán tartott estre is. A hangulatról a slamszövegeken túl természetesen élőzene, valamint Lutor Katalin jóvoltából az előző évadok képanyagai gondoskodnak.

Facebook-esemény IDE kattintva elérhető

Kiemelt kép: Lutor Katalin