Nádas Péter szövegei utazások. Nemcsak irodalmi értelemben véve, ahogy már sok-sok tanulmány és elemzés foglalkozott vele, hanem várostörténetileg is. Életművéhez ikonikusan kapcsolódik szülővárosa, Budapest, és annak bárki számára ismerős terei. 

A szülői ház a Péterfy Sándor utca 27-ben található gangos épület, nem messze a Keleti pályaudvartól, de Nádas első emlékei sokkal inkább ahhoz a bombatámadáshoz köthetők, amely a Damjanich utca 42-es szám alatt álló házat érte 1944-ben. A „ház egyik felét egy bomba egyszerűen leszelte, de a lépcsőház és a ház másik fele, velünk együtt, csaknem épen megmaradt”. A környék többször is szerepet kap írásokban, az Emlékiratok könyvében ugyancsak bombázás pusztítja el az utca 38-as számú épületét. Két utcával arrébb áll a Dembinszky 37, az a bizonyos csillagos ház a Világló részletekből, ahol a házmester nem szokványos módon rengeteg zsidón segített.

Nem messze innen van a Városliget és az úgynevezett Felvonulási tér, ahol a Világló részletek május 1-jei felvonulást felidéző, megrázó jelenete játszódik. A Liget a Párhuzamos történetekben is említésre kerül, ide utazik Kristóf Klárával, miután felkereste őt a munkahelyén, az Abbázia kávéházban. Az Oktogonon található kultikus kávéház helyén ma bankfiók működik, de fénykorában a kulturális és politikai élet egyik központjának számított. Kicsit arrébb sétálva, a fákkal szegélyezett Teréz körúton megtalálhatjuk a 11-es házszámot is, ahol a Világló részletek két központi figurája, az író Magda nagynénje és férje lakott.

Pesten maradva kiemelkedő helyszín még Nádassal kapcsolatban Újlipótváros. A Világló részletek megkerülhetetlen zónája a környék, de egyes helyszínei, például a Palatinus-házak a Párhuzamos történetekben is ugyancsak feltűnnek: „valahonnan a Margit híd felől vontatóhajó közeledett, a vízen szétterülő, a folyam kővel kibélelt ágyát is megreszkettető éktelen lármája a mellékutcákon át beszivárgott a házak közé. Aki ebben a városnegyedben élt, hozzászokott a zajhoz, mely jött, átvonult, lassan elhalt a folyó felett”. A zaj mára sem szűnt meg, talán csak átalakult, a hajók hangja helyett a város nyüzsgése töri meg a csendet a környéken. A Margit híd is ugyanott áll ma is, persze az 1944-es felrobbantása után újjá kellett építeni. A Világló részletek a megsemmisült híd helyére felállított pontonhidat említi, amit Mancinak becéztek a pestiek, mivel ideiglenesen „a saját édes nővérét váltotta ki”.

A Margitsziget egyrészt az illatozó virágok, a hatalmas zöldterületek otthonaként, másrészt a homoszexuálisok népszerű találkozóhelyeként jelenik meg a Nádas-szövegekben. A szigeten található Nagyszállóban, vagyis a későbbi Danubius Grand Hotelben emlékezik vissza gyerekkori élményeire a Párhuzamos történetek Kristófja. A szálloda ma is működik, bár a regénybeli szereplők aligha ismernék fel, az 1965-ös dunai árvíz után szinte teljesen újjá kellett építeni. Kristóf a regényben az Árpád-hídon át hagyta el a szigetet, öngyilkosságon gondolkodva. Átérve a budai oldalra, a Szent Lukács Gyógyfürdőben, vagyis a Lukácsban járva bárki megmártózhat ugyanabban a „férfi medencében”, ahol a Párhuzamos történetek Karakasa és Rott Andrása is tette.

Budán a Svábhegy és az Orbánhegy igazán érdekes az író szempontjából. A svábhegyi vidéket pásztázva igazán Nádas prózájában érezhetjük magunkat, főleg, ha odaképzeljük az ÁVH-sokat a fás-bokros tájba. 1950-ben költözött oda a család, egy kommunista pártvezetőknek kiutalt villába, később hihetetlenül láttató részletességgel írt a környékről az Emlékiratokban és a Bibliában.. A Dobsinai út 12-es házszámú villát mind a Párhuzamost történetek, mind a Világló részletek említi. Nádas nagynénjének családja 1933-tól lakhatott a házban, mielőtt 1944-ben három nap alatt kénytelenek voltak csaknem mindent hátrahagyva elhagyni azt.

A hatalmas életmű számtalan ponton kapcsolódik tehát Budapesthez, az érdeklődők szeptember 30. és október 2. között a Nádas Péter Budapestje fesztivál keretében vezetett túrákon is felfedezhetik az író világának kultikus helyszíneit. Október 1-jén a Svábhegyre zarándokolhatnak fel, 2-án pedig a VII. kerületet és Újlipótvárost járhatják be történelem, irodalom és egyéni sorsok összekapcsolódásai után kutatva.

A cikk a Budapest Brand és az f21.hu együttműködésének keretében jött létre, a Nádas Péter Budapestje honlapon is megtalálható az alábbi linken: 

Séta Nádas Péter Budapestjén – Kultikus fővárosi terek az életműben