A Robert Burns költeményeit tartalmazó új gyűjteményes kiadásban a 18. századi skót költő levelezését is közzéteszik, köztük egy olyan levelet is, ami arra figyelmeztette a költőt, hogy „ne írjon skót dialektusban, mert ezzel elidegeníti a londoni olvasókat”.

Dante

Burns 1759. január 25-én született, ezen a napon világszerte megemlékeznek a költőről. Idén az Oxford University Press gondozásában egy új gyűjteményes kötet is megjelenik, amelyben Burns levelezése is olvasható majd.

A kötet szerkesztéséről készült dokumentumfilm hétfőtől látható a YouTube-on, de más felületeken is találkozhatunk a kiadvánnyal kapcsolatos kiegészítő információkkal – derült ki a The Guardian tudósításából.

Robert Burns
Robert Burns portréja Edinburgh utcáin. Forrás: The Guardian

A Glasgow-i Egyetem Robert Burns Tanulmányok Központjának tudósai a levelezés kiadásához Burns 800 levelét, valamint a barátai és tisztelői által neki írt 300-400 levelet néztek át. „Leveleiből kiderülnek győzelmei, kudarcai, szorongásai, félelmei és örömei” — magyarázta Rhona Brown, a központ egyik kutatója.

Robert Burns minden más költőnél többet tett azért, hogy a 18. századi skót dialektust világszerte elterjessze. Az új kutatások szerint Burnsnek mégis azt tanácsolta egy levelezőpartnere, John Moore skót orvos, hogy ne írjon skótul, mert úgy vélte, hogy a londoni olvasókat ez eltántorítaná műveitől. A költő azonban nem fogadta meg a tanácsot. Burns viszont Moore-nak írta azt a terjedelmes levelet, amelyből számos dolgot megtudhatunk gyermekkoráról is.

Forrás: MTI

Kiemelt kép: BBC